Een andere Cultuur Online site

HOME VIDEO

HOME VIDEO

JOEY RAMONE presenteert de eerste tentoonstelling van de Nederlandse kunstenaar Gyz La Rivière in de galerie. De tentoonstelling bestaat uit een solopresentatie en een boekrelease met de wederzijdse titel Home Video

In de geest van retro-futurisme en met een waarschuwing voor de big data van vandaag, heeft La Rivière de afgelopen jaren veel nieuw werk geproduceerd. Wat de meeste van deze werken gemeen hebben, is dat ze nadenken over het ‘menselijke’ aspect dat we collectief aan het verliezen zijn, of al kwijt zijn. Toch heeft het ‘dystopische’ ook zijn charme. Verwacht in de tentoonstelling blanco en vooraf opgenomen videobanden, neonlichten, een bronzen VHS en een piraten-tv-station. La Rivière zal in de tentoonstelling de ‘Gyzische’ (abstracte) sfeer van tabakswinkel Brooklyn Cigar Co. uit de film Smoke (1995) overnemen. Veel videotheken hadden een vergelijkbare sfeer als de winkel waarin acteur Harvey Keitel deze mooie, illustratieve zin uitspreekt:

“Mensen zeggen dat je moet reizen om de wereld te zien. Soms denk ik dat als je gewoon op één plek blijft en je ogen open houdt, je zo ongeveer alles zult zien wat je aankunt.”

[embedded content]

Gyz La Rivière

Gyz La Rivière (Rotterdam, 1976) is kunstenaar, filmmaker, onderzoeker en schrijver. Hij benadert zijn werk als een eigenzinnige beeldarchivaris, waarbij hij zelf gemaakte beelden combineert met diepgaand archiefonderzoek, voorwerpen die hij op straat vindt, bruiklenen uit collecties, infographics, logo’s, iconen en verhalen. Het oogverblindende Gyziaanse universum dat hij uit deze diverse bronnen smeedt, scherpt onze kijk op de wereld om ons heen op onverwachte manieren.

La Rivière studeerde modevormgeving aan de Willem de Kooning Academie. In 2000 studeerde hij af als eerste student in de geschiedenis van zijn school zonder collectie. In 2002 ontving hij de Rotterdamse Maaskantprijs. In 2011 ontving hij erespeld ‘The Praise of Folly’ van het Comité Erasmus en begin 2013 won hij de Dolf Henkes Prijs voor iconische Rotterdamse kunstenaars. Ook in 2013 regisseerde hij ‘Rotterdam 2040’ en in 2020 de film ‘New Neapolis’. Onlangs publiceerde hij Rome’dam (2016) en ‘New Neapolis – No Structure’ (2017).

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *