Een andere Cultuur Online site

Exodus: Asjera’s terugkeer van Marieke Ploeg vernield

Exodus: Asjera’s terugkeer van Marieke Ploeg vernield

Kunst op zijn best, alle kunstenaars hopen dat hun werk impact zal hebben, dat het mensen aan het denken zet en het reacties zal oproepen. Dat gebeurde afgelopen vrijdag aan het eind van de tentoonstelling Exodus wel heel letterlijk met het werk ‘ Asjera’s terugkeer’ van Marieke Ploeg.

De succesvolle tentoonstelling Exodus stelde zichzelf de vraag hoe hedendaagse kunstenaars verhalen en themas uit het bijbelse boek Exodus zouden vertalen en of er nog steeds betekenis is in het verzamelen van oude narratieve.

Dat die betekenis er nog steeds is werd duidelijk op het eind van de tentoonstelling. Een bezoeker begon na binnenkomst ‘Ajshera’s terugkeer’ te vernielen, luid roepend dat er maar één god is en dat het gerechtigd is dit werk te vernietigen, want het is afgoderij. Een stafmedewerker van Buitenplaats Doornburgh greep in. De locatie heeft vervolgens aangifte bij de politie gedaan.

Exodus: Asjera’s terugkeer van Marieke Ploeg vernield

Wanneer ik aankom bij de tentoonstelling op de sluitingsdag afgelopen zondag ligt ongeveer een kwart van het werk in brokstukken en gruis op de grond. Ploeg is geëmotioneerd door de vernieling maar geeft ook aan dat het werk dus doet waar ze het voor gemaakt heeft. Het werk werd dus ook niet aangepast maar was vernield te zien. Wanneer ze op deze laatste dag haar werk inpakt en meeneemt worden ook het gruis en de beeldjes die stuk zijn ingepakt. Vanaf nu een permanent onderdeel van het werk.

Bezoekers van de tentoonstelling konden gedurende de tentoonstelling een beeldje meenemen, die werden de afgelopen zes maanden voortdurend aangevuld door Ploeg. Ploeg was daardoor regelmatig in de tentoonstelling en had veel contact met bezoekers. Ploeg zit nog duidelijk aangedaan op de bank tijdens het afsluitende woord voor kunstenaars en staf door Carolien Croon, directeur Bijbelmuseum, en zegt uitgeput te zijn.

Exodus: Asjera’s terugkeer van Marieke Ploeg vernield

Asjera verbeeldt het vrouwelijke aanzicht van God, ooit de wederhalft van Jahweh. Na de verwoesting van de eerste temple (586 v. Chr) was er voor haar geen plaats meer in de patriarchaler wordende samenleving. ‘De vrouwelijke kant van het Goddelijke is eeuwenlang onderdrukt. Dat werkt door in ieder van ons. Met dit werk van Asjera die terugkeert help ik de balans tussen mannelijk en vrouwelijk herstellen’ aldus Marieke Ploeg. De beeldjes van Asjara maakte Marieke Ploeg samen met vele vrijwilligers naar voorbeeld van de ca. 3.000 Godinnenbeeldjes die bij opgravingen rond Jeruzalem zijn teruggevonden. Deze beeldjes van Asjera warden vooral gevonden op locaties van woonhuizen.

De tentoonstelling EXODUS, een samenwerking tussen Buitenplaats Doornburgh en het Bijbelmuseum, sloot gisteren na zes maanden af. Lees meer over Exodus in het artikel van Jeroen die bij de opening was.

Kunstenaars:
Mario Serigio Alvarez, Fatima Barznge, Bernardo Beirao, Celine van den Boorn, AIRCO Caravan, Anook Cleonne, Monika Dahlberg, Sam Drukker, Loes Groothuis, Antonio Jose Guzman & Iva Jankovic, Himmelsbach, Esther Hoogendijk, Marcha van den Hurk ism makers van de Pauluskerk Rotterdam, Winanda Kiezer, Zhixin Liao, Szu-Han Lin, Jaasir Linger, Mehdi Mashayekhi, Joyce Overheul, Marieke Ploeg, Cecilia Rebergen, Sybren Renema, Thom van Rijckevorsel, Hanan Saif, Eva Spierenburg, AnneMarie van Splunter, Gurt Swanenberg, Roosje Verschoor en Alydia Wever.

Commissie van Curatoren: Yuki Kho, Raul Balai, Carolien Croon, Joanna van Dorp, Rikko Voorberg en Onno Zijlstra.

EXODUS 24 maart – 25 september, 2023
Buitenplaats Doornburg
Diependaalsedijk 17
3601 GH Maarssen
www.buitenplaatsdoornburgh.nl
www.exodus.nl