Een andere Cultuur Online site

Nieuw Werk: Bart Lunenburg, Natalia Ossef, Chae-Eun Rhee @ Buitenplaats Doornburgh

Op donderdag 6 oktober opende: ‘Nieuw Werk” met werken van kunstenaars Bart Lunenburg, Natalia Ossef en Chae-Eun Rhee die allen het afgelopen jaar werk maakten in residentie bij Buitenplaats Doornburgh.

Bart Lunenburg heeft een fascinatie met architectuur. De architectuur van het klooster ervoer hij als mannelijk, dominant, absoluut en rigide wat Lunenburg noemt het modelligere model. Lunenburg bracht de kracht en waarde van vrouwen gedurende de geschiedenis, textiel en dienst in industrie in. Waar de architectuur van het gebouw de natuur en de buitenwereld buitensluit ging Lunenburg juist op zoek naar de scheuren in het gebouw en maakte connectie met die buitenwereld.

In “Correcties”: een gedrukt essay bij de tentoonstelling schrijft hij: “Zijn we bereid door de muren van de tent heen te kijken? Of zoals filosoof Vilem Flusser (1920 – 1991) stelt: is de muur, niet eigenlijk meer een ‘Leinwand’, wat zowel ‘linnen’ en ‘canvas’ als ‘muur’ betekent. Een meer textiele benadering van architectuur die zich meer gedraagt als een geweven membraan. Een ademend oppervalk dat bescherming biedt en ons zich top de wereld behoudt.”

Werk van Bart Lunenberg is tot 30 oktober ook te zien bij het Museum Catharijneconvent in Utrecht en tot 8 januari bij Kunsthal Kade in Amersfoort, bartlunenburg.com

 
Het gebouw wat de wereld buiten sloot en de zusters zich naar binnen keerden om rust te vinden voelde ook voor Natalia Ossef als zwaar, benauwend en drukkend. Zij ging een stap verder dan Lunenburg en tijdens haar residentie ging zij het gebouw uit naar buiten om het gevoel van rust te vinden. Ze deed op basis van onderzoek performances en voerde rituelen uit in de natuur om het gebouw heen, die ze vastlegde in fotografie, video en installaties.

Natalia Ossef – Mother Pieces, 2022

Werk van Natalia Ossef is tot 5 november ook te zien bij Room for new art and media in Utrecht, en in 2023 te zien met een solo tentoonstelling bij Bradwolf Projects in Amsterdam en in Open Work Space in Utrecht, nataliaossef.com

Chae Eun Rhee, is langdurig (een jaar) in residentie bij Doornburg. Rhee trok zich weinig aan van het gebouw zelf maar documenteert in haar werk de mensen, dieren en natuur in en om het gebouw. Ze geeft ze een plaats in haar grotere belevingswereld waar de grenzen van tijd en plek imploderen. In een wereld en tijd waar we soms niet meer weten wat echt of onecht is, houdt Rhee vast aan olieverf, canvas en kwast voor haar de enige juiste tools waar ze haar ‘waarheid’ mee vast kan leggen en presenteren.

Werk van Chae-Eun Rhee zal in 2023 te zien zijn bij het Centraal Museum in Utrecht en in 2024 bij Fenix migratiemuseum in Rotterdam, chaeeunrhee.com

Buitenplaats Doornburgh
Diependaalsedijk 17
3601 GH Maarssen
Website: buitenplaatsdoornburgh.nl