Een andere Cultuur Online site

Studiobezoek @ Daniel Vorthuys

Studiobezoek @ Daniel Vorthuys

De plint van flatgebouw Florijn in Amsterdam-Zuidoost is al jaren een broeinest van creativiteit. Kunstenaars, curatoren, ontwerpers, wetenschappers en muzikanten wonen er in studio’s en vormen een hechte groep professionals, die van tijd tot tijd samenwerken, een sociaal leven delen en een creatieve kracht en netwerk vormen in de buurt. De Haagse multimedia-kunstenaar Daniel Vorthuys (1990) deelt een van die studio’s.

Vorthuys ken ik uit de tijd dat ik veel in de kunsten in Amsterdam-Zuidoost werkte. Sindsdien volg ik hem op Instagram en zag dat hij meedoet aan een tentoonstelling bij Marres. Door de tweede lock down kan de tentoonstelling niet bezocht worden. Daarom belde ik hem op voor een studiobezoek om over zijn deelname aan de expositie te praten.

Verheugd over mijn studiobezoek bij Vorthuys druk ik enthousiast op de deurbel. Vorthuys heeft een voorliefde voor crossover-dressing en opent de deur in een flamboyante outfit. Zijn lange haren draagt hij los over zijn schouders en zijn make-up heeft dezelfde kleuren als zijn kleren. Wow! We beginnen direct te praten over zijn kunstpraktijk, over het leven en werken in coronatijd.

Studiobezoek @ Daniel Vorthuys

Enthousiast vertelt hij hoe mensen op zijn uiterlijk kunnen reageren. “Hier in Amsterdam-Zuidoost, wordt mild op mijn uiterlijk gereageerd,” vertelt Vorthuys. “Mensen vinden het zelfs leuk. Mijn film Malfunction eindigt knallend met een door mijzelf geschreven en gezongen lied. Het lied gaat over een vakantiedag in Brussel, waarop ik overdag op straat vijandigheid voelde jegens mijn kleding, maar toen ik ’s avonds ging dansen met vrienden in een club ervaarde ik affirmatie. Dit contrast en hoe kleding aanzet tot het creëren van ervaringen op zichzelf, vind ik interessant.” Om alles te verduidelijk gebruikt hij luisteren naar muziek als voorbeeld: “Sommige mensen luisteren met een half oor naar de betekenis van lyrics in muziek. En dat is precies wat ik er leuk aan vind: het explodeert! Betekenis zit niet alleen in de tekst, maar is een samenkomst van omstandigheden, wellicht zoals je goed voelen in je kleren. Over deze clash gaat mijn korte film.”

Helaas heeft hij, net als vele andere kunstenaars, op dit moment geen eigen studio. Daarom heeft hij in de hoek van de woonkamer zijn werk uitgestald en aan de tafel waar we gaan zitten, staat de laptop al klaar. Samen kijken we naar zijn korte afstudeerfilm Malfunction. In Malfunction onderzoekt Vorthuys verschillende vormen van de begrippen ‘mislukking’ en ‘verstoring’ – het tegenovergestelde van functioneren. Elementen uit de Griekse mythologie, wereldliteratuur en poëzie worden verbonden met een wat persoonlijker verhaal en ideeën over gender (her) presentatie.

Studiobezoek @ Daniel Vorthuys

Waarom heb je gekozen voor een verhaal uit een Griekse mythe?
“Malfunction is gebaseerd op een minder bekende een mythe van Achilles, de held van Odysseus, waarin hij als vrouw verkleed wordt zijn moeder. Ik vond het verhaal interessant, omdat verkleden, en specifiek cross-dressing centraal stond. En omdat ik me verdiepte in de Griekse mythen. De passages waarin Achilles verkleed wordt door zijn moeder vond ik uiterst mooi en liefdevol beschreven. De zin ‘she orders his uncombed tresses and sets her own necklace round the neck she loves’, komt uit het gedicht Achilleid door Statius, een vertaling van J.H. Mozley. Het gedicht heb ik gedeeltelijk als leidraad voor mijn korte film gebruikt.”

Wat vind je mooi aan dat gedicht?
“Je kunt erin lezen hoe liefdevol de moeder omgaat met haar genderfluïde kind. Ik vind dat heel speciaal. In de film heb ik uiteindelijk heel veel verschillende verkleed-scènes gebruikt om hier kleur aan te geven, zoals door edits, suggestie, of mise-en-scène. Dit is ook heel prevalent ten tijde van de crisis, waarin iedereen thuis filmt, en verkleden op zichzelf een ‘night-out’ wordt, omdat je niet meer uit kan gaan. Ik eindig de film met een knallend liedje in plaats van een sluitingslied. De titel van het liedje is opnieuw een thesis over verkleden.”

Studiobezoek @ Daniel Vorthuys

Vorthuys vertelt ook nog over zijn liefde voor de Frans taal. Frans is voor hem een droomtaal en daarom gebruikt hij het vaak. “Het is als de mode zelf, het is elegant, maar ook zwaar vanwege zijn wortels in Latijn,”: vertelt hij enthousiast. Vorthuys gebruikt talen voor meerstemmigheid. Soms via ondertitels, om andere wendingen te geven aan het script. Dit is een vorm van ‘malfunctie’ (de ondertiteling komt niet overeen met wat wordt gezegd in de film).

Vorthuys ziet niet louter nadelen in de beperkingen die de coronapandemie ook hem oplegt: in die Beschränkung zeigt sich der Meister, ook als het om creativiteit gaat.

“Door de coronapandemie kan ik, net als vele anderen, geen gebruik maken van de faciliteiten van Artez Universiteit voor Kunst, geen culturele uitstapjes maken en geen openbare werkplaatsen bezoeken. Desondanks is het voor mij handig om van buitenaf restricties opgelegd te krijgen. Keuzes maken is altijd lastig. Door corona heb ik alleen in de omgeving van Amsterdam-Zuidoost kunnen filmen. Hetgeen goed paste bij het verhaal, omdat het verhaal zo persoonlijk was, dat het heel passend voelde dat het in deze omgeving gebeurde. Een andere positieve bijkomstigheid is dat de buren die mijn werk hebben gezien, de Bijlmer in een ander daglicht zijn gaan zien.”

Studiobezoek @ Daniel Vorthuys

Bij Vorthuys gebeurde hetzelfde en hij besefte opeens hoe het natuurgebied in Zuidoost aan het verminderen is. In zijn verbeelding was Zuidoost een utopische bosstad. Maar in de zeven jaren dat hij hier woont, heeft hij gezien hoe het bos langzaam aan het verdwijnen is. “Het is optimistisch,” vertelt hij, “maar het zou mooi zijn als mijn film en performances de omgevingen in nieuw daglicht kunnen zetten. En de bewoners en raadsleden van het stadsdeel activeren om Amsterdam-Zuidoost groen te houden.”

Op 12 februari vindt online de opening van zijn film Malfunction plaats, met een performance met Cécile Tafanelli and Charlott Weise, evenals de première van Vorthuys’ korte film Some Scenes. De voorstellingen zijn onderdeel van de groepstentoonstelling Currents #8: And Me, Streams of You, samengesteld door Helena Julian en Tim Hollander. Via de deze link kan je op 12 februari het event van de opening om 20 uur volgen. De films zijn tot en met 28 februari te zien online te zien op de website van Marres.

Deelnemende kunstenaars: Daniel Vorthuys, Charlott Weise, Cécile Tafanelli en Bea McMahon.

Marres.org/en/programmas/currents-8-daniel-vorthuys-2/