Een andere Cultuur Online site

Rotterdam Cultural Histories #18

Van 20 september 2020 tot 21 februari 2021 loopt de tentoonstelling Rotterdam Cultural Histories #18. Deze editie van Rotterdam Cultural Histories richt zich op de kunstscene van de jaren tachtig in en rond de Witte de Withstraat. De tentoonstelling presenteert onderzoeksmateriaal, zoals mondelinge geschiedenissen, maar ook historische foto’s en documentatie van kunstruimtes die in dat decennium – en vlak voor de opening van Formerly known as Witte de With Center for Contemporary Art in 1990 – actief waren. Deze tentoonstelling, die is gebaseerd op archiefmateriaal, is een van de aankomende projecten die zich richten op een lopend onderzoek naar de geschiedenis van de straat sinds 1871, het jaar dat de straat de naam Witte de Withstraat kreeg.

Een straat die ooit geassocieerd werd met redactie kantoren en persen van verschillende kranten; een periode kende van zogenaamd ruig nachtleven; en meer recentelijk beschouwd wordt als een kunstkwartier en centrale bestemming voor hotels, restaurants, cafés; en daarmee samenhangend, van cultureel toerisme.

Naast de reeds bestaande musea zoals Museum Boijmans Van Beuningen, Museum Rotterdam en het Wereldmuseum kwamen er eind jaren tachtig en in de jaren negentig veel nieuwe instellingen bij in de stad: CBK Rotterdam (1982, het Maritiem Museum (1986), het Nederlandse Architectuurinstituut NAi ( 1988), Formerly known as Witte de With Center for Contemporary Art (1990), de Kunsthal (1992), V2_Lab for the Unstable Media (1994), Worm (1994), M.a.M.A. (1997), TENT Rotterdam (1999).

De komst van deze instellingen leidde tot het ontstaan van het Witte de With Kunstkwartier. Een belangrijke lokale samenwerking is Kunstblock, opgericht in 2013, een initiatief van CBK, MAMA, TENT, V2, Formerly known as Witte de With Center for Contemporary Art en WORM. Wie waren de voorgangers van Kunstblock? Deze tentoonstelling belicht de kunstinitiatieven en galeries in de Witte de Withstraat in de jaren tachtig en gaat in op de rol die zij hebben gespeeld bij het vormgeven van het kunstklimaat van vandaag, en daarmee ook bij de oprichting van onze eigen instelling.

Deze tentoonstelling is samengesteld door Wendy van Slagmaat-Bos en maakt deel uit van Rotterdam Cultural Histories, een samenwerkingsproject tussen Formerly known as Witte de With Center for Contemporary Art en TENT, beide gehuisvest in hetzelfde gebouw. Dit langlopende onderzoeksproject, dat in 2014 van start ging, richt zich op het bestuderen van de gemeenschappelijke wortels van deze instellingen in Rotterdam.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *