Een andere Cultuur Online site

Bewonersbijeenkomst: herplaatsing Twee kolommen van Gust Romijn

Gust Romijn, Twee kolommen (1977), Roel Langerakweg. Foto: BKOR archief

Bewonersbijeenkomst: herplaatsing Twee kolommen van Gust Romijn

We willen u graag informeren over de plaatsing van Twee kolommen, een werk van de Rotterdamse kunstenaar Gust Romijn. Twee kolommen werd in 1977 gemaakt als onderdeel van de herbouw van de Energiehal. Het beeld stond een periode aan de Abraham van Stolkweg en later aan de Roel Langerakweg, waar het diende als een markante entree voor het sportpark. In 2016 werd het verwijderd voor restauratie. Op verzoek zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe plek voor het beeld, dat deel uitmaakt van de Rotterdamse beeldencollectie.

Het kunstwerk wordt dit najaar op de Kromme Zandweg geplaatst, de straat waar de kunstenaar lange tijd heeft gewoond en gewerkt. Iets verderop bevindt zich de rode Gust Romijnbrug. We zijn blij dat dit stukje cultureel erfgoed terugkeert in de openbare ruimte.

Bewonersbijeenkomst

We nodigen u uit op donderdag 25 juli van 16.00 tot 17.30 uur in de recreatieruimte van Waelestein, Schulpplein 50. U bent van harte welkom!

Tijdens deze informatiemiddag kunt u vragen en/of opmerkingen over de plaatsing met ons delen. Marianne Kleijwegt, partner en erven Gust Romijn, en Ove Lucas, directeur CBK Rotterdam, zijn aanwezig. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Sannetje van Haarst via s.vanhaarst@bkor.nl

Over de kunstenaar

Gust Romijn (1922-2010) was een veelzijdige Nederlandse kunstenaar wiens werk een opmerkelijke evolutie doormaakte van de expressieve, organische vormen van de Cobra-beweging naar de strakke, abstracte vormgeving in de openbare ruimte. Zijn vroege schilderijen weerspiegelen de dynamische en spontane stijl die kenmerkend was voor Cobra. Later, met werken zoals Twee kolommen, toonde hij een verschuiving naar een meer geometrische en ruimtelijke benadering. Daarbij maakt hij gebruik van levendige kleuren en gladde oppervlakken om de interactie tussen kunst en omgeving te onderzoeken.

Over het beeld

Gust Romijn maakte Twee kolommen in 1977 als onderdeel van de herbouw van de Energiehal. Het kunstwerk, dat tot stand is gekomen dankzij de gemeentelijke percentageregeling, heeft een interessante reis achter de rug. In 2003 werd het verplaatst naar Roel Langerakweg en in 2016 tijdelijk opgeslagen en gerestaureerd. In 2017 was het beeld in Amsterdam te zien tijdens de beeldententoonstelling ArtZuid. Daarna werd voorgesteld om het kunstwerk opnieuw in de openbare ruimte te plaatsen, bij de Gust Romijnbrug in Charlois, dicht bij Romijns voormalige woning en atelier.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *