Een andere Cultuur Online site

‘For you my love ©’ van Hulya Yilmaz krijgt nieuwe plek op de Westerkade

Plaatsing van het werk bij de entree van Museum Boijmans Van Beuningen, 2003, foto Jean Marc Spaans

‘For you my love ©’ van Hulya Yilmaz krijgt nieuwe plek op de Westerkade

Op woensdag 24 april om 16 uur wordt de plaatsing van het kunstwerk For you my love © van de Rotterdamse kunstenaar Hulya Yilmaz gevierd op zijn nieuwe, tijdelijke plek op de Westerkade. Vanaf 2003 stond het beeld bij de entree van Museum Boijmans Van Beuningen en is vanwege de langdurige renovatie in het museumdepot opgeslagen. Samen met de kunstenaar heeft BKOR (Beeldende Kunst & Openbare Ruimte) onderzoek gedaan naar een nieuwe, tijdelijke plek in de openbare ruimte. Na de renovatie van Museum Boijmans keert de sculptuur weer terug naar zijn oorspronkelijke plek.

Over het beeld
Met For you my love © (2003) probeert Yilmaz het immateriële, de lucht in de binnenruimte, vorm te geven in relatie tot het gebruikte materiaal. Dit ongrijpbare element beïnvloedt de grillige buitenkant van het bronzen beeld, waarin impliciet herkenbare elementen aanwezig zijn die doen denken aan natuurlijke groeiprocessen van een plant of dier. De overvloed aan mogelijke interpretaties maakt het onmogelijk om de sculptuur exact te benoemen; ze lijkt moeiteloos in haar omgeving op te gaan.

For you my love © is exemplarisch voor het ruimtelijke werk van de kunstenaar, waarin zij zwaarte en lichtheid combineert. In haar installaties combineert zij zachte en delicate materialen met krachtige vormen. Die robuustheid heeft ook deze sculptuur met haar donkere kleur. In het bronzen oppervlak is een weefsel te zien van Yilmaz’ werkmateriaal, waardoor ook hier een organische en meer kwetsbare huid aanwezig lijkt te zijn. Met de titel For you my love © brengt zij een eerbetoon aan haar moeder.

Museum Boijmans Van Beuningen heeft het kunstwerk in permanente bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Het werk is in 2003 aangekocht door Stichting Fonds Willem van Rede.

Over de kunstenaar
Beeldhouwer, fotograaf en installatiekunstenaar Hulya Yilmaz doorliep de AKI, Academie voor Beeldende Kunst in Enschede, volgde daarna een opleiding aan Ateliers ’63 in Haarlem en studeerde in Nice. Ze heeft langere periode in het buitenland gewerkt, waaronder in Menorca, Frankrijk, Argentinië, Brazilië, Uruguay, Italië, en verbleef in artist-in-residencies in China en Suriname. Haar werk is onder meer opgenomen in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen.

Programma
Datum: woensdag 24 april
Tijd: 16.00 uur
Locatie: Westerkade, Maaszijde, tussen Rivierstraat en Zeemansstraat
Sprekers: Ove Lucas (directeur CBK Rotterdam), Ina Klaassen (directeur Museum Boijmans Van Beuningen), Hans Walgenbach (directeur Walgenbach Art & Books)

BKOR (Beeldende Kunst & Openbare Ruimte) is een programma van CBK Rotterdam.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *