Een andere Cultuur Online site

Messyverse @ Felix Meritis

Messyverse @ Felix Meritis

Felix Meritis opende met een tweedaags MESSYVERSE festival tijdens de Amsterdam Fashion Week de deuren van zijn nieuwe tentoonstellingsruimte met de gelijknamige tentoonstelling, verschillende panels, lezingen met lokale en internationale gasten plus de modeshow Future Front Row.

Serwah Attafuah, 2023

Messyverse @ Felix Meritis

Frederik Heyman, 2023

Messyverse @ Felix Meritis

Yu-lang, 2023

advertentie(s)

Messyverse @ Felix Meritis

Uni-verse Studio, Recursive Reflections, 2023, touchdesigner interactive installation with AI

Messyverse @ Felix Meritis

Malou Sandig, Nightflies, 2023, CGI/3D with unreal engine

Messyverse @ Felix Meritis

Messyverse @ Felix Meritis

    Cyperhloom, Silk Surveys, 2023, Lens Studio augmented reality filter

Future Front Row was een live hologram catwalk show met ontwerpen van negen digitale modehuizen. Nadat de lichten uitgingen zagen we (van beide kanten) geprojecteerd op een soort net dat in het midden van de ruimte hing zes meter hoge dunne avatar modellen als op “een catwalk” lopen. Anders dan menselijke modellen die op en neer lopen op ingewikkelde hoge en vreemde schoenen waar geen normaal mens op vooruit komt (en sommige modellen in filmpjes op IG ook regelmatig ter aarde stortten) hadden deze avatar modellen vaak geen schoenen of niet eens voeten viel me op. Ze bewegen zich probleemloos, en meer: ze dansen, zweven, spatten uit elkaar, lossen op, vloeien weg als vloeistof, ontstaan uit zeepbellen die als een magneet bij elkaar komen, het is spectaculair! Je vergeet warempel dat het een modeshow is.

Messyverse @ Felix Meritis

Messyverse @ Felix Meritis

Messyverse @ Felix Meritis

Voor de show begon werd de Future Front Row aangekondigt als een modeshow die duurzaam is als alternatief voor de traditionele modeshow. Dit is een modeshow zonder materiële consumptie er is ‘alleen’ elektriciteit nodig! Modellen, personeel en publiek van over de hele wereld hoeven niet langer naar modeshows vervoerd te worden maar de show wordt bij ons thuis gebracht zeg maar. Ik ben net als veel anderen al jaren gefascineerd door alle nieuwe technologie ook in de kunst, maar ik maak me ook zorgen over het klimaat, ongelijkheid in de wereld en ons groeiend persoonlijk elektriciteit/energie gebruik. Ik vroeg me af of iemand echt daadwerkelijk heeft doorgerekend heeft hoeveel elektriciteit verbruikt wordt om deze ontwerpen digitaal te maken, archiveren, verzenden en te presenteren? Niemand die ik sprak wist of de bewering van duurzaamheid gestaafd is op feiten. Ik las de afgelopen jaren veel artikelen en onderzoeksresultaten dat de enorme batterijen servers en energie die nodig is voor onze uit de klauwen groeiende digitale activiteiten en opslag nou juist een oncontroleerbaar losgeslagen monster is waar geen elektriciteit tegen op te wekken is.

Hologram catwalk modeshows of de verwarming aan in mijn huis in de winter? Er lijken keuzes gemaakt te moeten worden waar we electriciteit voor willen gebruiken. Het is wellicht vloeken in de kerk maar als duurzaam het doel is kunnen we toch gewoon ophouden met modeshows (welke dan ook) te produceren?

MESSYVERSE is een immersieve en multi-sensorische tentoonstelling waar kunstenaars het chaotische creatieve potentieel van digitale ruimtes door thema’s als verdriet, identiteit en het hiernamaals verkennen.

Messyverse @ Felix Meritis

Shih Che, minister van Cultuur van Taiwan en Hu Ching-fang, directeur van het Taiwanese Cultureel Centrum in Parijs bezoekt de Messyverse samen met VR/immersief kunstenaar Chou Tung-yen en VR/immersief producent Wu Hong (Sebox) beide in residentie bij Felix Meritis.

Messyverse @ Felix Meritis

Messyverse @ Felix Meritis

VR/Immersief residentie Chou Tung-yen en Wu Hong (Taiwan)

Messyverse @ Felix Meritis

De virtuele wereld is een gegeven, de geest kan niet meer terug in de fles. We leven niet langer alleen in de werkelijkheid maar beleven allerlei avonturen in een digitale nieuwe wereld. Geslachtsneutraal spelen we competitieve games, verliezers worden winnaars, winnaars verliezers, en onbekenden je beste vrienden of aartsvijanden. De nieuwe digitale wereld lijkt vrijer dan onze eigen wereld hier kunnen we zijn wie we willen zijn, er is geen hiërarchie en hier kan je zelf je gender, cultuur, seksualiteit, en fysiek bepalen, we hebben controle, maar is dat wel zo? Wie controleert deze wereld en met wie verhoud onze avatar zich in deze wereld en hoe? In de werkelijke wereld staan de kranten vol van grensoverschrijdend gedrag maar wie bepaalt de grenzen in de digitale wereld en hoe?

De kunst in MESSYVERSE en ook de verschillende extra activiteiten gedurende de tentoonstelling laten mogelijkheden zien van de nieuwe digitale technologie, maar stellen ook ethische, juridische en filosofische problemen aan de kaak. Hoe kunnen we zorgen dat we meepraten en meebeslissen over technologische ontwikkelingen. Hoe zorgen we dat iedereen toegang heeft, en het veilig, inclusief, grenzeloos en gelijkwaardig is. Hoe zorgen we dat dit democratisch gebeurt en niet alleen en eenzijdig bepaalt wordt door autocratische leiders van grote tech bedrijven.

Messyverse @ Felix Meritis

Panels/Lezingen

Messyverse @ Felix Meritis

Messyverse @ Felix Meritis

De panels en lezingen die ik volgde gaven niet echt antwoorden, het blijft bij ervaringen uitwisselen, wensen uitspreken, suggesties doen en rondpraten onder elkaar, maar er is niemand die echt iets kan doen, kan beslissen, knopen kan doorhakken en daar op dat moment laten zien kijk het is veranderd in wat we besproken hebben en samen besloten hebben hoe we het willen.

Het lijkt de werkelijke wereld wel, zucht! Hoe anders we onze omgeving ook maken we nemen onszelf en onze normen, waarden, gedrag, opinies, problemen, vooroordelen, onzekerheden, privileges enzovoort mee naar een andere plek. Wat we niet kunnen oplossen in de werkelijke wereld is niet ineens weg in de digitale wereld. Onze avatar is dan niet veel anders dan een hedendaagse keizer zonder kleren.

Kunstenaars in MESSYVERSE:
Serwah Attafuah, Lu Yang, Frederik Heyman, Uni_Verse, Baast Studio, Ines Alpha, Malou Sandig, Romain Gauthier, Vincent Snijders, The Fabricant, Tomaeus en Frank Bloem. Meer informative over de kunstenaars: https://felixmeritis.nl/programma/the-messyverse-exhibition/

Ontwerpers in Future Front Row:
DressX, the Fabricant, Augmented Weaving, Orthodoxx, Code Couture, Mutani, Av0lve, The Fabricant en Suza Voss & Harriet Blend.

MESSYVERSE
Nog te zien tot vrijdag 6 oktober 2023

Speciaal afsluit programma op 6 oktober vanaf 18.30 uur
https://felixmeritis.nl/programma/the-messyverse-closing/

Felix Meritis
Keizersgracht 324
Amsterdam