Een andere Cultuur Online site

ROTTERDAM CULTURAL HISTORIES #19: HOMES FOR PEOPLE NOT PROFIT

WIJKKRANT ACTIEGROEP OUDE WESTEN, APRIL 1971; BESTE BUREN, BEZETTING HAVENSTRAAT 231, DELFSHAVEN, MAART 2021; STOP DIT PLAN, GROENPARKHAVEN, MAART 2021.

ROTTERDAM CULTURAL HISTORIES #19: HOMES FOR PEOPLE NOT PROFIT

Rotterdams kunstenaarscollectief Fucking Good Art onderzoekt samen met verschillende partners de mogelijkheden en moeilijkheden van collectieve en zelf-georganiseerde woonvormen in Rotterdam.

Hoe willen we leven? Wat voor plek hebben we nodig om te wonen en te werken? Welke alternatieven zijn er voor de dominante eigendomsvormen en het door de markt gestuurde huisvestingsbeleid in een tijd waarin ruimte steeds schaarser en duurder wordt en burgers uit hun huizen worden geduwd? Wat kan de rol van kunst hierin zijn?  FGA nodigt je uit om terug te blikken en vooruit te kijken.

In de Shared Space van TENT en Kunstinstituut Melly presenteert FGA plannen, visies, de Woningwetten van 1901 en 2015, protesten, en Jaap Bakema’s fantastische manifest uit 1971 met 64 punten voor “veel soorten ruimte-kwaliteit” en “woonplezierverenigingen”.

Deze presentatie is deel van FGA’s lopende veldonderzoek in de stad, dat onder meer te volgen is via hun blog en via interventies in de openbare ruimte. Iedere vrijdagavond van 17:00 tot 18:00 uur verzorgt FGA gesprekken en reportages op Radio WORM. Samen met TENT onderzoekt FGA de mogelijkheden om gesprekken voor geïnteresseerden te faciliteren door middel van een aantal stadswandelingen en een online mini-symposium.

Over Fucking Good Art
FGA is een tijdschrift en een redactioneel kunstproject voor veldonderzoek naar lokale condities van kunst en cultuur. Kunstenaars/redacteuren/free-style onderzoekers Robert Hamelijnck en Nienke Terpsma zijn geïnteresseerd in mondelinge geschiedenis, tegencultuur, zelforganisatie en DIT—do it together. Eerder onderzochten ze in ‘FGA#38 What Life Could Be’ de Zwitserse traditie van CO-OPs als vorm van samen wonen en werken, en in de serie ‘Countryside Issues’ vroegen ze zich af waarom in diverse Europese landen kunstenaars de stad verlaten. Dit inspireerde hun nu lopende onderzoek in hun eigen stad Rotterdam, waar collectieve en zelf-georganiseerde woonvormen ondanks de veranderde Woningwet van 2015 en het ‘Actieplan coöperatieve woonvormen Rotterdam’ van 2019 geen voet aan de grond krijgen.

Over Rotterdam Cultural Histories
In Shared Space, onze gedeelde tentoonstellingsruimte op de eerste verdieping, tonen TENT en Kunstinstituut Melly om beurten presentaties over onderwerpen uit de geschiedenis van kunst en cultuur in Rotterdam. Dit samenwerkingsproject werd in 2014 opgezet om de gemeenschappelijke wortels van beide instituten in Rotterdam te verkennen.

Meer info vindt u hier!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *