Een andere Cultuur Online site

Eindejaarslijst NP

Eindejaarslijst NP

Ondanks alles bleek 2020 opmerkelijk productief. Zelf mocht ik het jaar aftrappen met een bijdrage aan de tentoonstelling Niet met zoveel woorden in het Kröller-Müller Museum. Tijdens de opbouw bleek mijn rode regel spamtekst wel heel fijn samen te vallen met de architectuur en de permanent geïnstalleerde Dan Flavin. Een geluksmomentje.

Kunstwerk van het jaar:
Lisa Blaauwbroek trapte de eerste lockdown al sterk af met haar serie mannenbillen en overtreft zichzelf nu met haar ongoing serie bezorgmaaltijden waarmee ze zowel zichzelf als de gesloten horeca van een boterham voorziet. Dagelijks tekent ze iets dat ze die avond zou willen eten en diegene die de maaltijd voor haar bestelt krijgt in ruil de tekening.

Trendbeheer.com/2020/11/16/feed-me-lisa-blaauwbroek/

Eindejaarslijst NP

Tentoonstelling van het jaar:
Jeroen Jongeleen wint de door Joep van Lieshout geïnitieerde Brutus Award en plakt er de tentoonstelling van het jaar aan vast. En ook nog eens stijf uitverkocht (en dat voor een videoshow!).

advertentie(s)
stookolie010

“Volkomen terecht natuurlijk. Jeroen Jongeleen dit jaar als winnaar van de Brutus, de door Joep van Lieshout in het leven geroepen kunstprijs om een eigengereide kunstenaar eens goed in de schijnwerpers te zetten.

Vanaf zijn allereerste muurschildering in de Leliestraat van Enschede heeft Jongeleen langzaam maar zeker, als een hyperactieve stuiterbal, van buitenspelen zijn beroep gemaakt.

Hij is niet alleen een kunstenaar die onvermoeibaar door bouwt aan zijn eigen oeuvre maar sinds zijn academietijd immer actief, genereus en betrokken is bij allerhande initiatieven. Van los vaste presentator bij KWWtv in Enschede tot Het Wilde Weten in Rotterdam waar hij onder meer verantwoordelijk was voor de legendarische Les33 avonden (zelfs Maurizio Cattelan kwam er ooit buurten). Tijdens de selectie avonden van het Rotterdam VHS Festival bracht hij regelmatig een tasje video uit het buitenland mee en bood zo onder andere JR, Leinkauf/Wermke en Emile Zile hun eerste Nederlandse podium. En inmiddels is hij alweer jaren een van de drijvende krachten achter de gastateliers bij Stichting BAD. Èn dan is hij ook nog eens de ongekroonde koning van de art of the bijbaan. Oh, èn zo af en toe schrijft hij ook hier de kolommen vol.”

Trendbeheer.com/2020/06/06/jeroen-jongeleen-wint-de-brutus-award-avl-mundo

Eindejaarslijst NP

Podcast van het jaar:
Rachel Maddow over Spiro Agnew, raspopulist en van 1969 tot 1973 de vicepresident van Nixon. Daarnaast corrupt tot op het bot. De enveloppen met cash werden letterlijk naar het Witte Huis gebracht. Krankzinnig verhaal en de overeenkomsten met het Witte Huis van nu zijn opvallend.

Wondery.com/shows/bag-man/ (En nu ook te koop als boek)

1000 jaar Aanschouw

Aanschouw van het jaar:

“[…]duizend (!) tentoonstellingen in 20 jaar. Elke week een nieuwe, weer of geen weer, corona of geen corona. De Aanschouw gaat gaat altijd en stug door. Vastgeplakt aan café De Schouw die bij elke opening een blaadje bier sponsort. Alleen vandaag nog tentoonstelling nummer 1000. En dan vanaf morgen de hele week tentoonstelling nummer duizend en één.

Daarom een heel diepe buiging voor het hele Aanschouw team, allemaal vrijwillig (!) en van harte gefeliciteerd.”

Trendbeheer.com/2020/11/25/1000-jaar-aanschouw/

Eindejaarslijst NP

Ruil van het jaar:
Elk beroep brengt op de een of andere manier wel een voordeeltje met zich mee. Voor kunstenaars valt er zo af en toe iets te ruilen. Roel Jeroen van der Linden is druk doende een eigen museale collectie bij elkaar te harken. Als tegenprestatie kreeg ik van hem een zelfportret als boom. Heerlijk schilderij!

RAM @ id11, Noordoostpolder

Eigen werk van het jaar 2:
Op uitnodiging van ID11 mocht ik begin december een tijdelijk werk maken voor in het landschap van de Noordoostpolder. Een paar dagen na de opbouw ging het het hele land op slot. Zelden voelde eigen werk actueler.

Trendbeheer.com/2020/12/18/ram-id11-noordoostpolder/

Volgend jaar wordt alles beter, hartelijke groet & proost!

Niels.