Een andere Cultuur Online site

Eindejaarslijst JB

Over beeldende kunst kan ik niet een breed overzicht aan persoonlijke hoogtepunten ophoesten, daarvoor zag ik gewoonweg te weinig in een verder gesloten jaar. Online plaatjes kijken is echt anders dan werk ervaren.

Tentoonstelling van het jaar is klip en klaar – dat is Running in Circels van Jeroen Jongeleen bij AVL. Zo’n tentoonstelling die weinig mensen zagen maar die over tien jaar door een miljoen mensen is bezocht. Lockdownspecifiek en op bijzondere lokatie maakte het furore, wie het zag/meemaakte vindt het de tentoonstelling van het jaar.

Jeroen Jongeleen Running In Circles [Corona II] / Movement And Politics In The Streets Of My City opent 23 januari bij Upstream in Amsterdam. Tegelijkertijd verschijnt dan een gelijknamige publicatie – die ik aan het vormgeven ben. Bovenstaand is niet eens een schets – de rijkdom aan beelden van JJ is overweldigend.

Beste schrijver 2020
Ik ken eigenlijk geen betere schrijver dan Hiske Versprille. Hiske schrijft over eten in de Volkskrant. Ze is daar culinair recencent. Gaat naar een restaurant en doet verslag. Van de oester en de mossel en zo. Hoe die al dan niet zijn opgebakken, lekker wijntje derbij, staat de muziek niet te hard, riekt de kaars. Haar schrijven raakt vaakt de perfectie. Dat ik naar adem moet happen. Hoe de fuk doet ze dat? Eigenlijk eenvoudig en to the point, met kennis van zaken, dat wel, maar tegelijk met aandacht voor de ontvangst van het verhaal. En een verhaal waarin je wordt meegevoerd is het altijd.

advertentie(s)
stookolie010

 
Wie haar niet kent leest bijvoorbeeld de eenvoud van Brabokost in Veghel Montimar en piepklein, hyperlokaal, toeterambitieus en dúúr in Tres Rotterdam. Zouden die zaken nog bestaan in 2021?

Beste kaas
Beste kaas die ik had was een oranjekleurige harde kaas uit de omgeving van Lille, Mimolette. De kaasmijt snoept zich een weg door de korst, maakt die poreus en laat poeder achter. Je denkt wat loopt daar nu over de kaasplank. Het is de volwassen kaasmijt, 0,5 mm, harig en roomkleurig, met acht kale pootjes. Maar lekker!

Beste boek
Ik las dit jaar geen ellendiger boek dan Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers, ik raad het iedereen aan, een eindeloze rant van een vastgebonden demente bejaarde, niet wijs, nare trekjes, wat een kutboek, ik heb er van genoten en het heeft zich aan mij vastgemaakt. (Wat als Hiske Versprille nu eens de navrante bespiegelingen van een ontgoogelde eindjaarsman beschrijft en Jeroen Brouwers uit eten gaat en daar verslag van doet?)

Nog een beste boek
De stad der blinden van Jose Saramago las ik ook dit jaar, maakt van Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers gelijk een lichtvoetig niemendalletje haast. Op bladzijde 1 wordt iemand blind, de rest van de wereld volgt. Ik zou zeggen – niet bepaald een insteek voor een beklijvende bestseller, een ontwikkelend plot. Wat een ellende. Vooral de stront en de stank beklijft.

Beste film

Ik heb vier Toy Story’s gezien (allemaal goed), Coco, Big Hero 6, heb The Mandalorian met plezier tot me genomen, herzag wat Ghibli’s bij Netflix. Mijn film van het jaar was Howl’s Moving Castle. Om samen te vatten: hoe verzin je het. Legendarisch complex en gelaagd, lekker gestapeld WTF, boodschap of diepere duiding ontbreekt ten enen male. Maar wat een fijn verhaal, haaks stuikend op elke Holywood routine. Het lijkt nergens op.

Kunstboek van het jaar is dat van Katja Mater, Time is an arrow – error. Klokkentijd, eindejaarstijd.

Museum van het jaar is Musée d’Histoire Naturelle de Lille. Zelden zag ik zoveel dode vogeltjes op een rij.

Eigen kunstwerk van het jaar is wel mijn foto van de muur op de muur. Nog dagelijks genieten van een durend lichtspel.

Plaat van het jaar, nummer van het jaar is als ik nu moet kiezen Lancelot Layne met Funky Calipso. Maar eigenlijk is 2020 opnieuw het jaar van SAULT.

Mijn hele tien leest en beluistert u op https://jeroenbosch.com/2020/12/30/de-10-van-2020/

Op een knallend sprankelend uiteinde en met de beste wensen.

En koopt u vooral mijn boeken, Han Hoogerbrugge (nu uit, gaan we zondag aanstaande leveren, bijna uitverkocht), Anouk Griffioen en Han Sterrenburg.
shop.trendbeheer.com