Een andere Cultuur Online site

Oeke Witteveen 1948-2020

Zojuist kwam het trieste bericht binnen dat galeriehouder Oeke Witteveen vanmorgen is overleden. [Via de Nederlandse Galerie Associatie]

Oeke was een bekend gezicht in de Amsterdamse galeriewereld, maar ook ver daarbuiten.

Eerst werkte ze vanuit haar galerie aan de Keizersgracht, later aan de bijzondere galerie aan de Konijnenstraat en toen die werd afgebroken gaf ze zich niet gewonnen, maar ging gewoon verder met pop-up exposities op diverse plekken in de stad.

Jarenlang was ze ook een bekend gezicht op Nederlandse beurzen. De laatste beurs die ze samen met Erik Hermida heeft georganiseerd, was de Art on Paper van 2019.

Een dag voor de opening werd ze helaas getroffen door een licht herseninfarct, waardoor ze zelf niet het geweldige resultaat van de beurs kon beleven. Ze gaf er jonge en nog relatief onbekende kunstenaars de kans zich te laten zien, ze gaf aandacht aan de collectie van een verzamelaars- echtpaar en tekenaars konden advies krijgen van een ervaren tekenaar.

Haar ziekte is helaas daarna verergerd: nog een infarct aan de andere hersenhelft; epileptische aanvallen en tot slot vasculaire dementie als gevolg van de infarcten zijn haar fataal geworden.

We herdenken haar als een krachtige, stoere, lieve, humorvolle en a-typische galeriehouder die altijd streed voor de kunstenaars en de kunst en die niet schuwde de politiek aan te spreken op de afbraak van de kunst en cultuursector.