Een andere Cultuur Online site

Eindejaarslijst SD

Eindejaarslijst SD

  Adam Patterson, the whole world is turning

De vooruitziende blik van best opkomend talent 2020 in Rotjeknor. De afgelopen decennia voltrokken de rampen zich buiten onze grenzen dus 2020 was even schrikken. Veel werd geschreven over hoe we wellicht anders naar de wereld gaan kijken. “2021: Built Back Better” lees ik vanmorgen in de kranten. Ik ben benieuwd wat daar van blijft hangen en wat de definitie van “better” uiteindelijk blijkt te zijn (en voor wie)?

Eindejaarslijst SD

  Martyna Kielesińska, The Kitchen, installatie, 2018.

Voor de Poolse vrouwen? Ze begonnen in oktober met landelijke demonstraties tegen een nieuw abortus wetsvoorstel van de huidige rechtse regering. De demonstraties groeiden uit tot de grootste sinds de demonstraties van Solidaridad en de val van het communisme.

Eindejaarslijst SD

  Harit Srikhao, Whitewash (deconstructing the Sacred Status of the Thai Monarchy).

Voor de tienduizenden thaise jonge mensen? Veel middelbare scholieren gingen de straat op tegen de regering van premier Prayut Chan-o-cha en voor hervorming van de Thaise monarchie. Beste opkomende fotograaf van 2020.

Eindejaarslijst SD

  Parasite Oscars

COVID beheerst de media dusdanig dat ik even moet zitten en moet denken wat was er verder allemaal aan de hand? Hong Kong/China, #MeToo, de Oekrainsche vliegramp en moord op Qasem Soleimani in Iran, Mauritius olie lek, wereldwijde bosbranden, BLM demonstraties, Ebola uitbraak in Congo, Verkiezingen in USA, coup in Mali, Beirut explosie, Brexit en mijn favoriete film van 2020 Parasite van Bong Joo Ho (Zuid Korea) wint 4 Oscars: beste film, regie, originele scenario en internationale film, YES!

Het HEM en Felix Meritis

  Felix Meritis

In Nederland hebben we zo onze eigen problemen en worden kunstorganisaties gedwongen onze buikjes te voeden i.p.v. onze ziel. We spenderen onze inkomsten en stimulus bijdragen wegens weinig tot geen culturele programmering aan veel afhaal/bezorg pakketten en zo lees ik in de krant deze week in de supermarkten die record winsten behaalden. Mijn buikje was in ieder geval blij, beste afhaal van 2020!

Eindejaarslijst SD

  Charl Landvreugd

Stedelijk Museum benoemd in 2020 dr. Charl Landvreugd als Hoofd Research & Curatorial Practice. Het houdt sommige gemoederen weer flink bezig. Landvreugds opleiding (BFA, MFA, Doctoraal) en decennia lange werkervaring in het kunstenveld (Landvreugd is 50) niet opgemerkt of ter zijde geschoven spreekt een groep Nederlanders er schande van dat iemand is benoemd alleen maar omdat hij zwart is. Wat mij betreft beste benoeming van 2020!

Eindejaarslijst SD

  LIAP Residentie in de Spinnerei

Zelf word ik in 2020 benoemd tot adviseur van het Mondriaanfonds, bij gebrek aan educatie zal dat dan wel zijn omdat ik wit ben. Tegen een negatief reisadvies in ging ik ook twee maanden in residentie bij de Spinnerei in Leipzig bij LIAP, ik kom eindelijk weer in werk- en schrijfritme, beste besluit van 2020!

Eindejaarslijst SD

  Niels Post, Noordoostpolder

Onze Niels was dit jaar lekker bezig en sloot 2020 af met het beste buitenwerk van 2020. Te zien in een route met installaties waar je langs kon rijden met de auto.

Eindejaarslijst SD

  Jeroen Bosch, uitgever

Collega Jeroen was ondertussen druk de beste nieuwe uitgever van 2020 te worden!

Eindejaarslijst SD

  Desiree Dolron / Uncertain

Ik zag dit werk in Het Hem in april. De Nederlandse overheid investeerde veel in de economie en de bevolking, ook in de culturele sector en in ZZP-ers. Geheel volgens onze volksaard klaagden we steen en been dat het niet genoeg is en dat het allemaal verkeerd georganiseerd en verdeeld is. Alle media vol met artikelen over dat Nederland het laatste land in Europa is wat met vaccineren begint. Maar we worden hier binnenkort allemaal gratis gevaccineerd tegen het virus, dat kan niet iedereen in de wereld zeggen. Wat en wie in de kunstwereld overleven en beschouwd zullen worden als “de beste” is aan het eind van 2020 midden in de 2e (of 3e?) golf nog onduidelijk. Ongetwijfeld zullen de discussies over wat en wie er wel en niet moet blijven, of had moeten blijven, of juist niet, hoog oplaaien in 2021…

Eindejaarslijst SD

  Bloem Olivieira

Beste gespot talent 2020, onthoud die naam!

Een gezond 2021!