Meteen naar de inhoud

Zomer Terras, Vlaardingen

IMG_2710small1500EEN OPENLUCHT EXPOSITIE VOOR 80.000 BEZOEKERS, 4 WEKEN LANG
FANCY FENCE EXTENDED 2009
Doordat de afgelopen jaren een keur aan kunstwerken is gerealiseerd, is de basis gelegd voor het omsluiten van het festivalterrein met beeldende kunst. Met zo’n 178 bouwhekken (2 kanten) in het totaal, blijven er nog voldoende plekken over om dit concept door te voeren. De werken van voorafgaande jaren zullen een plaats krijgen aan de buitenkant van het festivalterrein. In principe zouden alle hekken bekleed kunnen worden, waarbij de meest in het oog springende voorrang genieten door kunstenaars beschilderd te worden.

BRIEFING
De veranderde cultuurnota die begin dit jaar van kracht is gegaan zal de briefing naar de kunstenaars bepalen, waarbij de volkscultuur en haar gebruiken uitgangspunt vormen voor de deelnemende kunstenaars. De Vlaardingse cultuur kan als draagvlak dienen om de tradities van het Vlaardingse tot uiting te brengen. ’t Hof (Oranjepark) en het Hoge Laantje (Lovers Lane) als traditionele plek voor de geschiedenis van Vlaardingers, lenen zich uitstekend als uitgangspunt om met kunstenaars hier aandacht op te vestigen, waarbij deze historische plek het uitgangspunt vormt om kunst te koppelen aan deze traditie.
Vanuit het verleden is deze historische plek, die zijn oorsprong vindt in de Buytenplaets van Willem van Ruytenburgh (rond 1650), de man in het gele pak op het schilderij van Rembrandt’s Nachtwacht, tot aan de functionaliteit van het park als decor voor romantische wandelingen van het Hof naar het Hoofd uit recent verleden. De talloze gekerfde inscripties in de oude beuken aan de Hogelaan zijn hier nog stille getuigen van. Deze lokale traditie vormt uitgangspunt voor de deelnemende kunstenaars, waarbij de wens bestaat dat deze traditie levend moet blijven en zelfs moet worden geactualiseerd.
Daarnaast valt er natuurlijk te denken aan de huidige functie van het Hof en de bouwplannen op het oude gemeente- en brandweerterrein, die het Oranjepark verder indammen.

Voorts wordt er een prijs uitgeloofd van € 1.000,- die, door een onafhankelijke jury bestaande uit bestuursleden van de stichtingen Zomerterras en Metamorphose, toegekend wordt aan het meest originele en passende kunstwerk binnen de opdracht van de briefing. De toekenning van de prijs zal tijdens de opening bekend worden gemaakt op zondag 2 augustus om 15.30 uur in de theatertent op het festivalterrein.

JURYRAPPORT:
Genomineerden voor de Fancy Fence extended 2009 zijn:

Joop van Dongen: ‘hoffelijkheden’
Door de jury verstaan als kleurrijk eerbetoon aan respect voor cultuur, voor kunst, voor natuur, voor elkaar. Verbeeld in vrolijke kleuren in een harmonieus tafereel waarin elementen voorkomen van de geschiedenis van de plek.

Carry van Delft: ‘hof van Vlaardingen’
woord en beeld vullen elkaar aan en verwijzen naar elkaar, dit overstijgt het idee an een illustratie of plaatje bij een gedicht.
Poetisch en mooi, kleurrijk zonder zoet te zijn.

Rinke Baaima: Dynamic place dynamisch, zoals ook de titel zegt, kleurrijk en vrolijk, faciliteit voor een eeuwig durend feestje in het park.

Ron Blom: ‘paths remembering it..’ de geschiedenis bepaald in Rons werk de vorm, het vaste kader waarmee telkens opnieuw een frisse blik op het park kan worden geworpen, een mal voor de toekomst. De plaatsing op de hekken, voor het zwarte doek is helaas een slechte keuze, het is belangrijk echt te kunnen zien hoe het kunstwerk bedoeld is. Voor de jury ondanks dat geen belemmering om het werk te nomineren, ‘we kijken er doorheen’.
(werk is bedoeld om zonder zwarte achtergrond een doorkijk te geven op het park)

Beaty Ctezö de heer van Vlaardingen herleeft het hof.
In prachtig diep Delfts blauw herleeft de heer van het hof vandaag in het park, samen met een naar bladeren happend hondje, dat ook op de nachtwacht te vinden is. Een mooi werk van goede kwaliteit. Elementen van de geschiedenis verwijzen naar de opdracht van fancy fence, de stap verder die van een kunstenaresse van deze kwaliteit kan worden verwacht mist n beetje.

Ton Delfos ‘Strings in het hof’
Een zachtjes zingende minstrele uit de middeleeuwen blijkt dichterbij gekomen een hedendaagse spannend geklede dame met hippe laarzen en een elektrische gitaar, in het maanlicht. Een prachtige compositie met feeërieke sfeer , die vroegere tijden en vandaag prachtig een laat worden en geheel voldoet aan de wens om de traditie levend te houden en tegelijk te actualiseren.

Ton Delfos is verkozen tot Winnaar van de fence extended 2009

“Beschildering van de hekkenzeilen door 25 kunstenaars, 5 fotografen en een dichter.
Dit project stond onder leiding van Cees Eykelenboom. Dit project had een grote toegevoegde waarde voor het festival en ademde een sfeer uit van creativiteit en diversiteit, exact wat het Zomerterras wil uitstralen. Zomerterras ziet uit naar een voortzetting van dit initiatief.” (Uit het evaluatierapport van het Zomerterras)

Wordt georganiseerd door stichting Metamorphose
www.metamorphose.nl
en wordt mogelijk gemaakt door:
Gemeente Vlaardingen
VVV Vlaardingen
Stichting Zomerterras