foto: Marita Beukers

‘kunst levert instrumenten en materialen om zelf te leren denken’

‘Als kunstenaar werk ik samen met gemeenschappen aan de creatie van een dynamische en diverse publieke ruimte. Ik gebruik performatieve acties, workshops, discussie en dialoog om de gemeenschap te ondersteunen om grip te krijgen op eigen leven en toekomst.’

Ron Blom is een conceptueel kunstenaar en videomaker. In zijn kunst onderzoekt hij de sociale rol van de kunstenaar. Hij stelt de autonomie en het objectmatig karakter van het kunstwerk ter discussie.

Zijn oeuvre heeft een ethische en sociaal geëngageerde dimensie. Zijn projecten en exposities doorbreken de grens tussen kunst en realiteit. Ze bewegen zich op de rand van kunst en leven, doordat ze een uitgesproken maatschappelijke component hebben. Veel van zijn werk is gericht op het creeeren van publieke ruimte.

vertellende kunst, plek voor eigen stem

De projecten die hij opzet, zijn kritisch of onderzoekend van aard. In veel van zijn projecten staan thema’s zoals wonen en ontmoeten centraal. Sinds het begin van zijn carrière concentreert de kunstenaar zich op de manier waarop het individu de gemeenschap ervaart, waar ontmoetingen en uitwisselingen plaats vinden, welke gedachten en ideeën daarover bestaan. Hoe de ene mens zich verhoudt tot de Ander.

In zijn projecten is het kunstwerk een sociale omgeving waar individuen samenkomen om deel te nemen aan een gezamenlijke activiteit. Het werk bestaat dankzij een actieve bijdrage van de anderen. Daarbij staat de kunstenaar niet centraal, maar fungeert hij als katalysator.

kunst & media

Geen Evenementen

ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEF