Meteen naar de inhoud

Samen Leven Samen Wonen bij SALTO 1 Amsterdam

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 28/03/2022 - 09/05/2022
21:00 - 21:30

Categorieën


Samen Leven Samen Wonen is een zevendelige documentaireserie over collectief wonen. De serie laat zien hoe samenleven in een woongemeenschap eraan toe gaat, en wat het belang is van deze woonvorm.

Het lijkt een tendens dat mensen niet meer alleen willen wonen, maar samen met anderen. Er lijkt meer behoefte te zijn aan gezamenlijkheid, maar ook aan betaalbare woningen en zorg. Steeds meer mensen nemen het heft in eigen hand en willen samen bepalen hoe ze wonen. In tijden van woningnood, vergrijzing en eenzaamheid lijken gezamenlijke woonvormen een antwoord. Is dat zo? Filmmakers Eric Creemers en Ron Blom zijn op pad gegaan om te onderzoeken of collectief wonen een trend is en wat de meerwaarde is voor de bewoners en voor de samenleving.

In iedere aflevering staan twee of drie woongemeenschappen centraal. De kijker maakt kennis met bewoners die samen hun straat beheren, ouderen die gezamenlijke recreatieavonden organiseren, creatieve jongeren die samenwonen in een voormalig kraakpand, een gemeenschap die samen de tuin onderhoudt, een Turkse woongroep, een woongroep die jongeren begeleidt om zelfstandig te worden, ga zo maar door.

De filmmakers onderzoeken de drijfveren van mensen om op deze manier te gaan wonen, waarom het leuk is, maar ook waar ze tegenaan lopen en hoe je een gemeenschappelijk woonproject opstart.

Daarnaast bespiegelen initiatiefnemers, bestuurders, architecten, corporaties, adviseurs en wetenschappers over de maatschappelijke betekenis van collectief wonen. Zij geven hun visie op trends, belemmeringen en oplossingen.

Met de serie Samen Leven Samen Wonen geven de makers het grote publiek een inkijkje in alternatieve vormen van wonen, ter inspiratie. Verder geven zij inzicht in wat de maatschappelijke meerwaarde ervan is en wat de bottlenecks zijn, waardoor gezamenlijk wonen-projecten lastig van de grond komen. Hiermee hopen zij bestuurders, ontwikkelaars en ontwerpers aan het denken te zetten en toekomstige initiatiefnemers wegwijs te maken.

Mede mogelijk gemaakt door: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, Stichting Bevordering van Volkskracht/J.E. Jurriaanse Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Rotterdam

Samen Leven Samen Wonen is vanaf maandag 28 maart elke week te zien om 21 uur op SALTO1 en via SALTO.nl, met een vaste herhaling op zondagochtend om 10 uur