De openbare ruimte is de spiegel van de samenleving.
ROTTERDAM – De openbare ruimte is de spiegel van de samenleving. Het is hét podium waarop onze dagelijkse culturele uitwisseling plaatsvindt. We ontmoeten, feesten, spelen, demonstreren en botsen in de publieke ruimte. Het We Love Public Space Festival (WLPS) is een hommage aan de publieke ruimte en eenieder die daar (professioneel) actief in is. Het festival biedt een open gesprek over ontwikkelingen die bepalend zijn voor de inrichting en het gebruik van de publieke ruimte. Hoe gaan stadmakers hier mee om? De derde editie vindt dit jaar plaats op vrijdag 27 september in ZOHO Rotterdam (Zomerhofkwartier) en is gratis toegankelijk.
Deze editie staat in het teken van de rol en betekenis van de (beeldende) kunst voor de publieke ruimte.
Deze editie staat in het teken van de rol en betekenis van de (beeldende) kunst voor de publieke ruimte. Want de kunstenaar is als geen ander in staat om, los van de praktische realiteit, te interveniëren in de openbare ruimte, haar te ontregelen, te bevragen en in een ander perspectief te plaatsen.
Hoe en met welk doel manifesteren kunstenaars zich in de publieke ruimte?
Steeds meer kunstenaars, uit verschillende disciplines, beschouwen de publieke ruimte als hun werkterrein. Zij werken doorgaans inter- of multidisciplinair en bewegen zich tussen werkvelden als landschap, architectuur, stedenbouw en sociale wetenschappen, als verbinders van partijen. Zij hanteren daarbij een breed scala aan benaderingen en hun werk is niet altijd als kunst herkenbaar. Hoe en met welk doel manifesteren kunstenaars zich in de publieke ruimte? Welke strategieën hanteren zij daarbij?
Selma Hengeveld zal het festival openen met een Ode aan de Publieke Ruimte.
Een deel van het programma is samengesteld met gast-curator Selma Hengeveld. Selma is beeldend kunstenaar en werkt met fotografie, film en performance. In haar werk doet ze onderzoek naar sociale structuren en de openbare ruimte. Selma zal het festival openen met een Ode aan de Publieke Ruimte.
Tijdens het festival zijn er lezingen en workshops met voorbeelden uit de praktijk van zowel kunstenaars als stadmakers. Laat je verrassen en inspireren op vrijdag 27 september van 13.00 tot 19.00 uur in ZOHO Rotterdam!
Het programma bestaat uit onder andere:
– Charlie Koolhaas (UK) kunstenaar en schrijver, ziet de stad als de plek om culturele uitwisselingen te onderzoeken.
– Maarten Inghels (BE) dichter, schrijver, kunstenaar, officiële stadsdichter van Antwerpen van 2016 tot 2018.
– Caroline Nevejan (NL) professor, onderzoeker en ontwerper, hoofdonderzoeker van het City Rhythm-onderzoek.
– Ruud Reutelingsperger & Marc Bukman (NL) kunstenaar en architect pakken wateroverlast en -onderlast aan in Middelland.
– Rebecca Crawford (AUS) oprichter van de Body Urbanism Movement, ziet steden als de nieuwe zorgverlener.
– Maurik Stomps (NL) onderzocht met een serie interventies de wrijving tussen de wet en individuele vrijheid in de openbare ruimte.
Meer programma onderdelen worden bekend gemaakt in het event op Facebook.