Publieke Werken

Wood feeds Fire
Fire creates Earth
Earth bears Metal
Metal collects Water
Water nourishes Wood

Wu Xing

Voor de tentoonstelling ‘Publiek werken’ maakte ik de poster ‘fire & ice’. Een foto van een performance die ik in 2016 ter gelegenheid van het Community-project ‘De laatste fase’ deed, over de kringloop van het leven, vormde de basis voor deze poster. De performance is gebaseerd op het taoïstisch principe van de vijf elementen om het ontstaan van beweging en verandering te verklaren. De vijf fasen theorie differentieert deze dynamiek verder in relatie tussen vijf fundamentele machten en stelt dat alles in de schepping in categorieën kan worden ondergebracht; Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water.

Te koop

foto: Els Kruit

De poster is gemaakt in een oplage van 9 stuks. En is te koop voor €35. Vanaf 9 juli is de poster te zien in de publieke ruimte van Rotterdam.

Bestel de poster door onderstaand formulier in te vullen:

Schrijf hier je bericht.

PERSBERICHT

Rotterdam, 23 juni 2020

Verbeelding in plaats van reclame

9 juli t/m 9 augustus Buitenexpo door heel de stad

Nu zoveel voorstellingen, concerten en festivals niet doorgaan in de stad hangen de reclameborden er verloren bij. Publieke Werken is een buitenexpo door heel de stad met werk van ruim 400 beeldend kunstenaars, vormgevers, fotografen, beeldmakers en illustratoren. Simpelweg om de leegte die was ontstaan te vullen en om te laten zien dat verbeelding fijner is dan reclame.

Evenementenorganisator Joost Maaskant (Stichting de Loodsen), grafisch vormgeving Sibe Kokke (NOTDEF) en programmamaker Rineke Kraaij (Grote Nederlandse Kunstkalender) vonden elkaar in de ergernis rondfietsend door de stad vol borden met aankondigingen van dat wat nooit zou gaan gebeuren. Daar moest kunst in. Er werd een open oproep gedaan aan kunstenaars om een werk in te zenden. Meer dan 500 kunstenaars gaven hier gehoor aan. Uiteindelijk zijn ruim 400 werken geselecteerd. 

Op 9 juli is de feestelijke opening om 20.00 uur en worden alle kunstenaars opgeroepen om met wat vrienden op gepaste afstand bij hun werk te gaan staan. Zo ontstaat een Coronaproof opening waarbij een foodtruck zal rondrijden om de makers van drank te voorzien. Alle makers krijgen 9 posters van hun werk die zij zelf kunnen verkopen a 35 euro per stuk. 

Het bijzondere aan dit project is dat door de enige haast die achter het handelen zit er een mooie samenwerking lijkt te ontstaan tussen de betrokkenen die niet jarenlang doordacht is, maar gewoon blijkt te werken. Iedereen doet vanuit zijn of haar rol wat hij zij kan. Dat gaat om de makers die werk instuurden, de financiers etc. De belangrijkste drijfveer van eenieder is vooral dat de werken te zien gaan zijn door de stad. En dat is dan wellicht heel cliché toch wel weer heel Rotterdams dat dat gewoon gaat lukken. Een typisch geval van iedereen dacht het, maar Rotterdam deed het.

En natuurlijk een nieuwe Rotterdamse traditie: volgend jaar weer.

Publieke werken is mogelijk gemaakt door alle makers, Rotterdam Festivals, BK Rotterdam, Stichting Droom en Daad, Make it Happen, Kooyman Publiciteit, NotDef en Buitenplaats Brienenoord

https://www.publiekewerkenrotterdam.nl

In de pers:

https://www.rijnmond.nl/nieuws/197076/Geen-nieuwe-evenementen-Dan-kunst-in-lege-reclameborden#

https://rotterdamzetdoor.nl/initiatieven/even-geen-reclame/

https://www.ad.nl/nlthuis/geen-festivals-dus-nu-hangt-er-kunst-op-de-plek-van-reclameborden~a0ea6956/