Een andere Cultuur Online site

Art Central Rotterdam XL 2024

Art Central Rotterdam XL 2024

Vier de hedendaagse kunst in Rotterdam tijdens Art Central Rotterdam XL. Gedurende deze extra feestelijke editie, van vrijdag 13 t/m 15 september 2024, openen 28 kunstlocaties door heel de stad hun deuren. Bezoek tentoonstellingen, ga mee met verrassende rondleidingen of ontdek het performance programma.

A system is not the sum of its parts
In het performance programma van 2024, gecureerd door Marijn Bril, benadert Art Central Rotterdam XL de stad Rotterdam als een systeem. De vraag die wordt gesteld is: ‘Welke relationele netwerken de stad vormen en wat er gebeurt als deze tijdelijk worden blootgesteld of beïnvloed?’ Stedelijke infrastructuren, zoals architectuur, straten en bewegwijzering, dienen zowel als kaders voor als uitdrukkingen van relaties. Wat ontstaat zijn dynamische netwerken van mensen, niet-menselijke entiteiten en hun activiteiten. A system is not the sum of its parts presenteert vijf performances die ingrijpen in contexten in heel Rotterdam, een verbindende draad weven door verschillende kunstlocaties en uitnodigen tot verkenning van de stad.

Deelnemende kunstenaars
De kunstenaars in het programma verkennen de stedelijke omgeving door de lens van informatie, interactie, taal, ecologie en richtingen. Hun performances onthullen de bewegingsstromen binnen de stad (Ilke Gers), dagen ruimtelijke percepties uit (Elsemarijn Bruys), reageren op de taal van gentrificatie (Cengiz Mengüç), verkennen verborgen stedelijke biodiversiteit (Marika Vandekraats) en wijzen ze op de wisselwerking tussen locaties en culturen (Toine Horvers). Daarmee nodigen de kunstenaars het publiek uit om op onverwachte manieren met hun omgeving om te gaan en deze te beschouwen.

Ilke Gers
zaterdag 14 september 12.00–12.30 uur
Kruisplein Rotterdam

Elsemarijn Bruys 
zaterdag 14 september 15.00–18.00 uur
Rijnhoutplein

Cengiz Mengüç
zondag 15 september 11.00–12.00 uur
WTC, Beursplein 37,

Marika Vandekraats
zondag 15 september 14.00–16.00 uur
Varia Zone

Toine Horvers 
zondag 15 september 19.00–19.30 uur
Nottebohmbrug in Het Park

lees meer

Een deel van de kunstenaarshonoraria van het performance programma is gefinancierd vanuit de Praktijkbijdrage-regeling. Lees hier meer over de financiële regelingen van CBK Rotterdam.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *