Een andere Cultuur Online site

Permanent Journey / In pursuit of a life without Regret

Permanent Journey / In pursuit of a life without Regret

Net terug uit Taiwan ga ik op de valreep naar In Pursuit of a Life without Regret met werken van Inti Hernandez. Hernandez wordt al jaren vertegenwoordigd door Ron Mandos. Bij binnenkomst valt mijn oog tot mijn grote verbazing op een prent van Belkis Ayón. Mijn adem stokt een moment, wow, wat doet Ayón bij Mandos?

Hernandez zo hoor ik, besloot in de aan hem toebedeelde periode voor een solo-tentoonstelling in de galerie, ruimte te maken voor kunstenaars uit zijn geboorteland Cuba en werkte hiervoor samen met curator Cristina Vivas. Vivas maakte verschillende tentoonstellingen met, en schreef over het werk van, Ayón.
Bij Mandos is een limited (1/6) print te zien uit de collectie van Figueroa-Vives (niet te koop) en twee keramieken werken uit de nalatenschap van Stallana Poletti (wel te koop). Ze zijn in 1993 gemaakt in de werkplaats van Poletti tijdens Ayón’s verblijf in Italië.

Het weerzien doet me glimlachen. Ik ben al jaren gefascineerd door de collagrafische prenten over Abakuá, een geheime, volledig mannelijke Afro-Cubaanse sociëteit, van Ayón. (zie ook mijn artikel uit 2017)

In het eerste gedeelte van de galerie de werken geselecteerd door Vives van in totaal tien kunstenaars uit Cuba. Naast haar partner Figueroa herken ik ook Hernandez’ docent en mentor René Francisco Rodríguez die ik samen met Hernandez ontmoette in Havana tijdens de Biënnale in 2019. Rodríguez is als professor bij de Universiteit voor de Kunsten Cuba / Instituto Superior de Arte (ISA) bepalend geweest voor de carrières van kunstenaars als Hernandez, Wifredo Preito (Annet Gelink) en ook tijdens een studiobezoek in 2019 bij Humberto Diaz valt zijn naam.

Permanent Journey / In pursuit of a life without Regret

Permanent Journey / In pursuit of a life without Regret

Permanent Journey / In pursuit of a life without Regret

Permanent Journey / In pursuit of a life without Regret

Permanent Journey / In pursuit of a life without Regret

Permanent Journey / In pursuit of a life without Regret

Permanent Journey / In pursuit of a life without Regret

Permanent Journey / In pursuit of a life without Regret

Permanent Journey / In pursuit of a life without Regret

Achterin de galerie de werken van Hernandez. Hernandez is bekend van zijn sculpturen. Ruimtelijke objecten uit ons dagelijks leven zoals hier een typemachine en handschoenen, alles tot in detail nagemaakt in hout. Maar nieuw zijn de schilderijen. Schilderen was een belangrijk onderdeel van zijn kunstopleiding in Cuba. Na een verhuizing van het centrum van Amsterdam naar het platteland ging hij geïnspireerd door het landschap en de natuur weer tekenen en schilderen. In gesprekken met Hernandez door de jaren heen gaat het vaak over de grote verschillen tussen het sobere leven in Cuba en de overvloed in Europa. Hij is voortdurend op zoek naar balans en een duurzaam leven in harmonie met het grotere ecosysteem. Dat zie ik ook hier weer terug in kleurrijke vibrerende landschappen en tafels vol eten, een terugkerend thema. In ‘Meer” een werk uit 2017 een echte tafel vol eten, de resten van de opening liet hij rotten in de galerie (video en performance) die afsteken bij de simpele houten sculpturen.

Permanent Journey / In pursuit of a life without Regret

Permanent Journey / In pursuit of a life without Regret

Permanent Journey / In pursuit of a life without Regret

Permanent Journey / In pursuit of a life without Regret

Permanent Journey / In pursuit of a life without Regret

Permanent Journey / In pursuit of a life without Regret

Permanent Journey / In pursuit of a life without Regret

Permanent Journey / In pursuit of a life without Regret

Permanent Journey / In pursuit of a life without Regret

Kunstenaars: Alejandro Campins, Belkis Ayón, Fernando Rodríguez Falcón, Inti Hernandez, Jacqueline Maggi, José A. Figueroa, Linet Sánchez Gutiérrez, Marta María Pérez Bravo, René Francisco Rodríguez, Tomás Sánchez, en Yoan Capote. Curatoren: Cristina Vives en Lars Been.

https://intihernandez.com/
https://estudiofigueroavives.com/en/home/

Nog te zien t/m 7 januari 2024
Galerie Ron Mandos
Prinsengracht 282
1016 HJ Amsterdam
T: +31 20 320 7036
www.ronmandos.nl