Een andere Cultuur Online site

GRAW Groot Rotterdams Atelier Weekend

In de stad zal niemand het zijn ontgaan. Online en offline wordt er al weken kond gedaan van GRAW, billboarding de straten instagram overspoelend – upcoming nu, dit weekend. Het is drukte van belang bij de atelierpanden de dagen en avonden tevoor. Er wordt gekuist en gewerkt, tot diep in de nacht branden de lichtjes.

Kiezen uit 999 ateliers tijdens GRAW, Groot Rotterdams Atelier Weekend, dat is geen doen. Volgt u blindelings bijgaande snaakse suggesties, dan maakt u van alles van waarde mee. Eindigen doet u bij mij, Het Wilde Weten, gewoon begane grond, om te vertellen hoe en of het bevallen is. Ook voor klachten over de kwaliteit van het gebodene bent u bij mij aan het juiste adres. Vermits goed geformuleerd zal prangend euvel worden gebundeld in het zwartboek kunstenaars 2023, al dan niet voorzien van bronvermelding.

Er zijn twee dingen waar u op moet letten bij atelierbezoek: ambacht en spelplezier. Ambacht, dat gaat niet over klompenmaken maar over een geheel eigen vorm van handelingsbekwaamheid. Research based inclusiviteitstheorie laten we over aan AI en aan Mondriaan. Een meer menselijke noot zit in het op hoger plan brengen van natuurlijke onbekwaamheid. Ambacht moet niet leiden tot herhaling van zetten alleen, maar passende vaardigheid wordt toegejuicht.

Spelplezier kan niet onderschat worden. Ontbreekt dat, rest slechts subsidie en de dood. Spelplezier is avontuur. Vergeet niet – al die kunst hoeft niet, al zullen professionals gaarne anders beweren, met grote schrik voor hun baan, als bekend wordt dat het allemaal niet hoeft. Het is echt eigen keus, dat aanmodderen. Een zekere schik in het voor de gek houden van jezelf en anderen is aanbevelingswaardig. En verbazing omarmen, je moet er aardigheid in hebben.

Bijgaand (slordig ingetekende) kaart geeft vier adressen. Volgorde is niet van belang. 1,2,3, 3,2,1, 2,1,3 kan allemaal. Gratis consumptie als u alle stempeltjes kunt laten zien eens bij 4 aanbeland. U kunt de stempeltjes ook verzilveren voor zegeltjes. De reis is het doel.

    Verzamelde spamzaagsels vormen een installatie.

1 Niels Post, Petra van Noort, Kunst & Complex bovenste verdieping.
Kunst & Complex is een prachtpand vol geschiedenis. Altijd fijn om in te verdwalen. Al hebben sujetten het gehalveerd en staat de helft drie jaar leeg in afwachting van actie. Mis Jeroen Kuster, Charlotte Schleiffert niet.

2 Jeroen Jongeleen, Stichting B.A.D.
Jeroen Jongeleen loopt rondjes en kan praten zeg maar lult u de oren van het hoofd. Als u denkt ik heb even niks te zeggen – dat geeft niets. Laat hem maar oreren.

3 Han Hoogerbrugge, Koningsveldestraat 14
Miste u de zoötroop No Fun No Future haast u dan naar zijn locatie, alleen dit weekend. Ik ken het hele complex nauwelijks. Gyz La Rivière zit er ook, verklapt de website.

En 4 dat is thuis, De Zoete Inval bij mij, Het Wilde Weten. Ik toon voortgaande Bambarbiezut waar het eigen werk betreft, het museale La Paille van Anouk Griffioen en een twaalftal werken van Nies Vooijs.

Wat Nies Vooijs steeds uit de hoed tovert is ongekend. Ze verrast me keer op keer. Gedetailleerd vrij en onbevangen werk. Wat moeten we nu weer met bovenstaand Untitled, 2023. Fabelachtig schilderwerk. Ambacht, spelplezier, dat zit wel pluis.
Tijd voor een diepere blik, voor een overzichtstentoonstelling. We werken eraan.
Preview (of afterview) van de werken in de shop shop.trendbeheer.com.

De eerste vier die De Grote Ronde voltooien krijgen een gratis consumptie, een leuke sleutelhanger en wat spiegeltjes als aandenken. En/of zegeltjes voor de artistieke spaarkaart.