Een andere Cultuur Online site

Am Ende wird alles gut @ De Ijskast

Soms zou ik niet alleen in superlatieven willen spreken. Gewoon bescheiden, beheerst en evenwichtig een verhaal doen. Ik ben aangenaam verrast. Geweldige tentoonstelling op ongewone plek. Wat is het weer vet. Daar ga je al.

De Ijskast is een nieuw initiatief aan de Westkruiskade, naast de Aldi en tegenover Het Kruidvat. Een halfronde ruimte met systeemplafond waar vroeger een Turkse snuisterijenboer zat. Not your usual tentoonstellingsplek. En toch na noest gekwast een keurige toonzaal.

Zondag 16 oktober opende ‘Am Ende wird alles gut’. Werk van Joost Vermeer, Jeltje Schuurmans en Geertje Brandenburg, naast en door elkaar. Uitstekende choreorafie, fijn en interessant werk kruisbestuift elkaar. De som is meer dan de delen.

Gaat dat zien: maar en edoch helaas – De Ijskast kent geen reguliere openingstijden. Er komt nog een finnissage – lijkt me een aanrader. [invoegen wanneer, Red.] De tentoonstelling is top en het werk is kek.

Joost Vermeer, Jeltje Schuurmans

Joost Vermeer. Rudimentair afgekaalde schilderijen worden sculptuur haast.

Expliciet sporentheater Jeltje Schuurmans.

Waar ook Joost Vermeer sporen toont. Modernistische romantiek van fundamentele schilderkunst doet deugd, mag misschien radicaler, al zou ik niet weten hoe. Speelser, geslepener of juist bruter nog? Zijn werken staan erg op zichzelf maar hangen hier heel goed.

Geertje Brandenburg.

Geertje Brandenburg.

Geertje Brandenburg (Foto Geertje Brandenburg) Een geborduurd gedicht. Letterlijk pötisch werk.

Jeltje Schuurmans

Ik zeg open op afspraak, contacteer Geertje Brandenburg. Volgens mij heeft De Ijskast geen website maar wel instagram: instagram.com/de.ijskast