Een andere Cultuur Online site

Niek Hendrix in de hut van Mondriaan

Niek Hendrix in de hut van Mondriaan

    Niek Hendrix in de Mondriaan Hut op een Rietveld stoel.

Ik ontmoet Niek Hendrix begin 2016 op een persreis naar het Ludwig Museum in Keulen. Niek in rode/roze sweater in het midden van de foto van de persgroep in het artikel voor Trendbeheer. Hij was mee voor Lost Painters (zijn eigen online magazine) sindsdien komen we elkaar vaker tegen en we verschijnen in elkaars artikelen

Niek Hendrix in de hut van Mondriaan

    Ik wederkerig in een foto artikel Hendrix, 2016.

Hij had als kunstenaar net de Jan van Eijk afgerond en woonde in Antwerpen, ik was wel nieuwsgierig naar zijn werk. Eind 2016 kreeg ik mijn kans er was voor het eerst werk van hem te zien in New York.

Teruggekeerd in Nederland vanwege de pandemie nodigt hij me op Instagram uit voor een studiobezoek. Hij zit sinds oktober 2020 in de Mondriaan Hut in Blaricum, een residentie voor 2 jaar die aangeboden wordt door Stichting Dooyewaard. De afspraak wordt wel 3x afgezegd en doorgeschoven (door ons beide). Het duurde al met al ruim een jaar voor hij me dan eindelijk echt op station Hilversum afhaalt met de auto. De Mondriaan hut is onderdeel van De Kolonie, met drie woonateliers van Stichting Dooyewaard waar kunstenaars langdurig in residentie verblijven.

Niek Hendrix in de hut van Mondriaan

De Kolonie

Niek Hendrix in de hut van Mondriaan

Mondriaan hut

Niek Hendrix in de hut van Mondriaan

    Hendrix in de hut

Het is werkelijk een hutje. Daar waren er meer van ten tijde van Mondriaan vertelt Hendrix en ze konden ook gewoon verplaatst worden. Geanimeerd vertelt hij in het eerste half uur van mijn bezoek over de geschiedenis van het gebied en hoe het verblijf van Mondriaan en de ontmoetingen met Theo van Doesberg en Bart van der Leck, die daar ook woonden en werkten, zijn werk veranderde. Om herhaling te voorkomen verwijs ik naar het artikel van Hendrix zelf over die geschiedenis.

De plek is laag en super donker niet echt een plek waar je als schilder goed licht hebt om te werken. Maar dat is tegenwoordig opgelost doordat er een ondergronds atelier is bijgemaakt met een keuken, badkamer en woon/slaap ruimte.

Niek Hendrix in de hut van Mondriaan

Hendrix bouwde in de afgelopen twee jaar allerlei meubels om zijn verblijf en het werken te vergemakkelijken en verzamelde een bibliotheek aan boeken, waarvan er een aantal die achtergrond over Mondriaan geven zal achterlaten. Het is een fantastische plek voor een kunstenaar. Ik moet denken aan Chae Eun Rhee die ik in Doornburg bezocht en druk op zoek is naar een volgende evt. tijdelijk woon- en werkplek, dit zou een ideale plek zijn voor haar (hopelijk leest de commissie die kunstenaars aanwijst Trendbeheer).

Niek Hendrix in de hut van Mondriaan

Niek Hendrix in de hut van Mondriaan

Niek Hendrix in de hut van Mondriaan

Niek Hendrix in de hut van Mondriaan

Niek Hendrix in de hut van Mondriaan

Niek Hendrix in de hut van Mondriaan

Niek Hendrix in de hut van Mondriaan

Niek Hendrix in de hut van Mondriaan

Niek Hendrix in de hut van Mondriaan

Niek Hendrix in de hut van Mondriaan

Niek Hendrix in de hut van Mondriaan

Niek Hendrix in de hut van Mondriaan

Niek Hendrix in de hut van Mondriaan

Hendrix maakt hyperrealistische super gedetailleerde schilderijen in zwart, grijstinten en wit. Vaak van bestaande beelden en vaak presenteert hij meerdere schilderijen in verschillende formaten als een soort van collage/installatie in dialoog met elkaar. Door de associaties die Hendrix tussen die beelden maakt ervaar je als kijker dat beelden iets anders kunnen ‘zeggen’ als je ze in een andere context (en tijdsbeeld) plaatst.

Niek Hendrix in de hut van Mondriaan

Niek Hendrix in de hut van Mondriaan

    Prints van Scheffer 2022 werk.

In de afgelopen periode heeft kleur zijn intrede gedaan in het werk van Hendrix. Dit jaar won hij de Scheffer 2022 met een eerbetoon aan een werk in de collectie van het museum van Abraham Busschop (1708) ook niet in grijstinten maar in een regenboog van kleuren. Het werk is nog 16 oktober te zien in het Dordrechts Museum.

Komend weekend is de open ateliers route in Blaricum en zijn ook de ateliers van de Kolonie en dus die van Hendrix open en kan je de hut van Mondriaan bezoeken, het werk van Hendrix zien en hem ontmoeten! Met de trein naar Hilversum en met de OV-fiets verder. Lekker koel door het groene gebied waar je tussen al dat groen een glimp kan zien van de miljoenenstulpjes van BNN-ers uit de media- en sportwereld in Nederland.

27 & 28 Augustus Open Ateliers
11.00 – 17.00 uur
https://atelierrouteblaricum.kunstenaarsblaricum.nl/

Niek Hendrix
https://niekhendrix.com/

De Kolonie (Stichting Dooyewaard)
Schapendrift 75
Blaricum
https://www.dooyewaardstichting.nl/

Mondriaan Initiatief
https://themondrianinitiative.org/