Een andere Cultuur Online site

Collective Un Prati a Patu

Collective Un Prati a Patu

Razia Barsatie is in haar tweede jaar bij de Rijksakademie, ik ken haar uit Suriname en haar werk in de Caribische regio. In 2016 participeerde Barsatie in Caribbean Linked III (Ateliers’89 in Aruba). Lezers kennen haar werk wellicht van de tentoonstellingen Zuiver in Dakota (2016) of De grote Suriname tentoonstelling in de De Nieuwe Kerk (2019/2020). Barsatie is ook gevraagd door Alice Yard (Trinidad) voor hun Dokumenta15 programma in Kassel (Duitsland) en Port of Spain (Trinidad) dit jaar.

Ik zag haar en haar werk nog voor ze naar de Rijksakademie kwam tijdens mijn onderzoek voor het boek in Moengo waar ze participeerde in het Moengo Festival in 2018 waar ook Marjet Zwaans (NL) participeerde. In 2020 werden beide kunstenaars aangenomen bij de Rijksakademie en initieerden ze samen Collectief Un Parti a Patu (CUPP). In 2021 werd het collectief genomineerd voor de Theodora Niemeijer Prijs.
Collective Un Prati a Patu (CUPP) is een netwerk voor en door kunstenaars in en binnen Suriname en Nederland. Het kunstenaars collectief heeft een mobiele werkplek waar kunstenaars experimenteren en ervaring en kennis delen rond ecologische en lokale materialen. Dit gebeurd onder andere door uitwisselingsprojecten die Barsatie en Zwaans initiëren tussen Nederland en Suriname.

Collective Un Prati a Patu

    CUPP werkschema

Op het moment doet CUPP een uitwisseling met Basse Stittgen en Asli Hatipoglu, beiden gevestigd in Nederland, en Annemarie Daniel (ook in Moengo 2018) en Maegan Peneux, beiden gevestigd in Suriname. De twee Surinaamse kunstenaars zijn voor een maand in Nederland (ze verblijven in de Thami Nmyele Residency, waar Razia Barsatie in 2017 zelf een residentie deed).

Collective Un Prati a Patu

Collective Un Prati a Patu

Later in het jaar gaan Stittgen en Hatipoglu, samen met Barsatie en Zwaans vanuit Nederland een maand naar Suriname toe om daar te werken en netwerken met de kunstgemeenschap in Parmaribo (Nola Hatterman, Ready Tex en curatoren en kunstenaars als Miguel (Edke) Keerveld), Moengo (Marcel Pinas/TAS) en Pikin Slee.

Hier in Nederland is er ook een programma met bezoeken aan SMA, de Pont, Amsterdam Museum, e.a. en waar mogelijk ontmoeten ze kunstenaars en professionals die werken in die instituten.

Collective Un Prati a Patu

    CUPP op bezoek bij de Pont in Tilburg.

Collective Un Prati a Patu

    CUPP op bezoek bij SMA met een tour van Remy Jungerman.

Tijdens de residentie experimenteren de kunstenaars met organische materialen als riet en zoeken ze naar ecologisch verantwoorde pigmenten bijvoorbeeld. Ik denk dan gelijk aan hoe tof het zou zijn voor de kunstenaars uit Suriname die weinig kunstinfrastructuur tot hun beschikking hebben om deze maand restaurateurs en conservatoren van gevestigde instanties als Rijksmuseum of Tropenmuseum te kunnen ontmoeten. Zo kunnen ze meer kennis krijgen over de geschiedenis van natuurlijke pigmenten en werken zien waar de materialen in gebruikt werden. Op basis van die kennis kan dit vertaald worden naar hun locatie en wat daar anno 2022 (nog) aanwezig is en beschikbaar voor kunstenaars aan organische grondmaterialen om verf of andere materialen mee te maken. Ik gooi het maar even in het universum…. Lezers die bij het Rijks- of Tropenmuseum werken en dit kunnen organiseren kunnen contact opnemen met raziabarsatie@gmail.com (no pressure, lol).

Collective Un Prati a Patu

    Onderzoek en experimenteren met ecologische materialen.

Collective Un Prati a Patu

Collective Un Prati a Patu

Collective Un Prati a Patu

Collective Un Prati a Patu

Collective Un Prati a Patu

Collective Un Prati a Patu

Collective Un Prati a Patu

Collective Un Prati a Patu

Collective Un Prati a Patu

Collective Un Prati a Patu

Bijeenkomst met professionals in Nederland.

Collective Un Prati a Patu

Collective Un Prati a Patu

Collective Un Prati a Patu

Collective Un Prati a Patu

Collective Un Prati a Patu

Collective Un Prati a Patu

Facebook.com/CollectiveUnPratiaPatu