Een andere Cultuur Online site

Bureau Postjesweg en ‘On Protection’ van Müge Yilmaz

Bureau Postjesweg en ‘On Protection’ van Müge Yilmaz

Een nieuwe presentatieplek voor beeldende kunst in Amsterdam! In een tijd waarin zelfs W139 vecht om te kunnen blijven bestaan, is dat goed nieuws. Bureau Postjesweg is opgezet door Iris Dik, Holger Nickisch en Heidi Vogels. Bijzonder is dat de gloednieuwe ruimte onderdeel is van een net gebouwd woningencomplex in Amsterdam-West, vlakbij metrohalte Postjesweg. De ruimte was al opgenomen in de bouwplannen van de projectontwikkelaar. Zo zou het overal moeten gaan: kunst en kunstenaars worden niet ingezet als tijdelijke leegstandsoplossers, maar worden juist in nieuwbouwplannen opgenomen als essentieel deel van de stad. Op de foto zit Bureau Postjesweg rechtsonder in het gebouw van Olaf Gipser Architecten.

Bureau Postjesweg en ‘On Protection’ van Müge Yilmaz

De ruimte ziet er mooi uit, met veel glas. De verbinding met de buurt is belangrijk en de expositie is ook van buitenaf goed te bekijken. Holger Nickisch begon in 2001 met de etalageroute ARTWALK in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, die hij tot 2008 programmeerde. Over ARTWALK zei hij: ‘ARTWALK opereert op het punt waar actuele ontwikkelingen in de beeldende kunst, plaatsgerichte sociale interactie, stadsplanning en architectuur een nieuwe verhouding aangaan.’ Holger is zichzelf trouw gebleven, want over Bureau Postjesweg kun je hetzelfde zeggen. (…De etalageroute in de Staatsliedenbuurt bestaat trouwens nog steeds, tegenwoordig onder de vlag van Stichting Kunsttraject…)

Bureau Postjesweg en ‘On Protection’ van Müge Yilmaz

Op de halve bovenverdieping komt een ruimte met douche en bed voor korte residenties. Het is de bedoeling dat er veel meer gebeurt dan alleen maar passief kunst tonen en wie de facebookpagina bezoekt ziet dat er voordat de ruimte zelfs al afgebouwd was, er buurgerichte kunstprojecten waren. Schrijver Abdelkader Benali woont in de buurt en is -onder veel anderen- sympathisant. Grappig was dat Holger me in ons gesprek vertelde dat hij stage gaat lopen bij onder meer de buurbeheerder, een kruidenier en bij een nieuwsgierig makende figuur die zowel snackbarhouder als filosoof is.

Bureau Postjesweg en ‘On Protection’ van Müge Yilmaz

‘On Protection ‘ De tentoonstelling van Müge Yilmaz is in ieder geval tot half Juni te zien. De tentoonstelling gaat over wat met twee moeilijke woorden ‘Apotropaic Devices ‘ wordt genoemd. Ik denk dat het woord ‘Talisman’ ook wel in de buurt komt. Het is een symbool of een voorwerp, dat het onheil op afstand houdt en zo de drager van de Talisman beschermt. Yilmaz verzamelde dergelijke symbolen uit uiteenlopende tijden en culturen en naar aanleiding daarvan werden uit hout silhouetten gezaagd, die zo een verzameling vormen.

Bureau Postjesweg en ‘On Protection’ van Müge Yilmaz

Ik meende naast echt oeroude symbolen ook sierlijke hindoefiguren te herkennen…dit is een opbouwfoto…

Bureau Postjesweg en ‘On Protection’ van Müge Yilmaz

In de ruimte hangen ook een soort charmant in elkaar geknutselde ‘mobiles’ .

Bureau Postjesweg en ‘On Protection’ van Müge Yilmaz

Op de ramen zijn ook weer figuren geplakt.

Bureau Postjesweg en ‘On Protection’ van Müge Yilmaz

Op de ramen van een snackbar in de buurt plakte Müge Yilmaz eerder al deze twee Chinees aandoende leeuwen. Die hangen er nog steeds. Naast haar expositie werkt zij nu ook aan ‘Four Sisters’. Dat is een tuinproject: een eetbaar levend labyrint ( … ) iets verderop in Nieuw-West.

Bureau Postjesweg en ‘On Protection’ van Müge Yilmaz

De sculpturen uitgelicht…

Bureau Postjesweg en ‘On Protection’ van Müge Yilmaz

Volgens Holger is er op de korte termijn genoeg geld om de kosten net te dekken. Laten we hopen dat Bureau Postjesweg het onheil van subsidiekortingen ook op langere duur weet af te wenden, en dat het Bureau minstens zo lang blijft bestaan als de etalageroute in de Staatsliedenbuurt. Aan Iris Dik, Heidi Vogels –en Holger- zal het niet liggen.

Dank voor de foto’s: Iris Dik, Jitte Hoekstra.

Facebook.com/Bureau-Postjesweg-2092215654403096/