Een andere Cultuur Online site

Dolf Henkes Prijs – Tentoonstelling 2021

Jay Wendy Tan maakt sculpturen, performances, geluid- en videowerk. In sferische werk creëert Tan – veelal met alledaagse huishoudelijke of doe-het-zelf materialen en mechanica – open omgevingen met betekenisvolle constructies. Decoratie is voor hen een politieke geste. Tan (Verenigd Koninkrijk, 1982) voltooide in 2010 het Piet Zwart Institute en was in 2014-15 resident aan de Rijksakademie. Tan toonde hun werk bij onder meer CACC Parijs, Ujazdowki Castle in Warschau en Museum Boijmans van Beuningen, is docent aan de Rietveld Academie en de MA Artistic Research van de KABK, en medeoprichter van Tender Center in Rotterdam.

Geo Wyeth beweegt zich tussen muziek, performance, installatie en video. In hun verhalende werk komen absurditeit, theater en poëzie samen. De karakters die Wyeth daarbij belichaamt, proberen los te komen van de positie waarin zij vast lijken te zitten, waarbij muziek vaak als portal naar een andere werkelijkheid fungeert. Wyeth (Verenigde Staten, 1984) studeerde aan Bard College (NY) en was in 2015-16 resident aan de Rijksacademie. Hen exposeerde en performde bij The New Museum, MoMA PS1, New York Live Arts, LA MoCA, Boston ICA, Stedelijk Museum, De Nieuwe Kerk, Van Abbemuseum, MAMA, TENT Rotterdam en meer, en is docent aan de WdKA en DAi.

9e editie Dolf Henkes Prijs

Dolf Henkes (Rotterdam, 1903–1989) was een Rotterdamse schilder die woonde en werkte op Katendrecht. Zijn oeuvre vertelt het verhaal van de wereld om hem heen: de mensen en het havenbedrijf, stillevens, landschappen, de verwoestingen van de oorlog, portretten en naaktstudies. Eind 1945 stapte hij op de boot naar Curaçao. Alles op het eiland zou een diepe indruk op hem maken na de donkere oorlogsjaren thuis – de kleuren, het licht, het leven van alledag. Zijn indrukken verwerkte hij in een heel eigen beeldtaal en Curaçao had een blijvende invloed op zijn werk. Na het overlijden van Henkes en na het overlijden van Jan en Marie Henkes is uit het nalatenschap van broer en zus de Dolf Henkes Stichting gevormd. Het bestuur van dit fonds besloot in 20o4 tot het instellen van de Dolf Henkes Prijs en wordt sindsdien elke twee jaar uitgereikt aan beeldend kunstenaars uit Rotterdam of Curaçao. Eerdere, inmiddels internationaal bekende winnaars zijn: Evelyn Taocheng Wang, Katarina Zdjelar, Gyz La Rivière, Lara Almarcegui, Erik van Lieshout, Melvin Moti, Lidwien van de Ven en Jeroen Eisinga.

De Henkes Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Henkes fonds dat onder berusting is van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *