Een andere Cultuur Online site

The Travelling Hand

Bij de ruïnes van een Portugese kerk in het mangrovebos van Goa vonden archeologen in 2005 de botresten van een afgehakte hand. Het is vermoedelijk de langgezochte hand van de Georgische koningin Ketevan, die in de 17de eeuw in Perzië werd gemarteld en vermoord.

Het rhizoomachtige mangrovelandschap, waar de resten van de koningin al die tijd onder de oppervlakte lagen te vergaan, vormde voor Kodikal een beklijvend beeld voor in elkaar grijpende geschiedenissen die werden uitgewist. Dit beeld inspireerde haar om een spelvorm te ontwikkelen waarin de hand van de koningin ingang biedt in een labyrint aan verhalen, die je meevoeren door de intriges van 400 jaar geopolitiek en masculien machtsvertoon, tegen de achtergrond van koloniale expansie en de daaruit resulterende religieuze strijd.

The Travelling Hand ondergraaft dominante historische narratieven en archeologische benaderingen. De game-installatie biedt plek aan verhalen van uiteenlopende getuigen en onderzoekers die lang ondergronds zijn gebleven, en aan historische ontdekkingen die doorgaans in geheimhouding en mysterie zijn gehuld. De non-lineaire spelvorm van The Travelling Hand opent ruimte voor nieuwe associaties en gedachten. Terwijl je als speler langs verschillende posities en perspectieven navigeert, ontstaan er binnen de gelaagde narratieve spelomgeving nieuwe verbanden. Curator van dit project is Katayoun Arian.

Meer info over de tentoonstelling en actuele bezoekersinformatie vindt u hier.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *