Meteen naar de inhoud

RECYCLING ART PROJECT 2012

  • door

RECYCLING ART PROJECT 2012 – OPENING 4 AUGUSTUS OM 22.00 UUR

Verlichte, drijvende objecten in de vijver bij het Zomerterras.
Stichting Metamorphose organiseert tijdens het Zomerterras het Recycling Art Project. Een kunstproject waarbij installatiekunstenaars wordt gevraagd om met afval plastics een installatie te realiseren in de vijver naast het festivalterrein. Hiermee wordt op een ludieke manier aandacht gevraagd voor de noodzaak van het inzamelen, scheiden en recyclen van plastics.

Installatiekunstenaar Ron Blom (genomineerd bij Fancy Fence 2009) de Great Pacific Garbage Patch gestalte geven. De installatie Freeze, van deze conceptueel kunstenaar vormt een directe verwijzing naar de massale hoeveelheid plastic die drijft in de Stille Oceaan. Alleen al het drijvende plastic beslaat een oppervlakte van twee keer de Verenigde Staten. Grote stukken plastic worden steeds kleiner en op die manier steeds moeilijker op te ruimen. Veel dieren sterven door het eten van dit plastic. Het plastic zorgt voor grote hoeveelheden gif in het water. Omdat niemand zich verantwoordelijk voelt wordt er geen actie ondernomen om hier een einde aan te maken. In 2009 ontdekte een expeditie dat ook in de Atlantische Oceaan, voor de kust van Florida, een enorm plastic tapijt drijft.
De momentopname Freeze, drukt de eeuwigheid uit van het onvergankelijke plastic.

Zo is kunstenaar Coen Hoogstraten gegrepen door de prachtige lichtbreking van ijskappen. De sculptuur die Coen heeft gemaakt voor RAP is geïnspireerd op een idee van Coen om de smeltende ijsschotsen in het Lago Argentina (Patagonië) van binnenuit te verlichten tot enorme lichtsculpturen.
IJsbergen krijgen hun prachtige blauwe gloed doordat het eeuwenoude ijs is gevormd uit samengeperste sneeuwkristallen, waarbij de enorme druk de zuurstof tussen de kristallen heeft verwijderd en daardoor alleen het blauwe licht weerkaatst (groen en rood worden geabsorbeerd).
Nu de ijs kappen langzamerhand verdwijnen is het tijd om de schoonheid ervan te vangen in een sculptuur van plastics, het materiaal waar onze oceanen mee vol lopen.

Kunstenaar Sander Groen heeft het idee opgevat om met ingezameld plastic de “Grüne Punkt” te realiseren. Dit is het internationale logo voor recycling en staat op gerecyclede plastics. Het metershoge kunstwerk straalt een zekere autoriteit uit dat de indruk achter laat van de noodzaak tot inzamelen en scheiden van plastics. In samenwerking met Lucas van Oosten zal de constructie hiervoor worden gemaakt van draadstaal.

Het project R.A.P zal zaterdag 4 augustus om 22.00 uur geopend worden door wethouder Arnout Hoeksta van Vlaardingen.